Verhogen van de pH van zure bodems

Verhogen van de pH van zure bodems.

Tuinmannen, die zure grond cultiveren, ook zijn ze soms ontevreden, allereerst dan, wanneer ze groenten verbouwen, waarvan de meeste het beste groeien in neutrale bodems. Planten van de koolfamilie geven de voorkeur aan zelfs licht alkalische bodems.

Eens hebben we een test gedaan om de pH van onze grond te bepalen, we kunnen de pH een beetje verhogen, met behulp van kalk, dat wil zeggen, voeden met calciummeststoffen. Kalking verbetert ook de bodemstructuur en heeft een positieve invloed op de afbraak van organische stoffen en de ontwikkeling van micro-organismen. In principe kan kalk onafhankelijk van de tijd worden gebruikt, het mag echter niet worden gecombineerd met organische bemesting. De kalk reageert met de stikstof in de mest – dit proces produceert ammoniak, die schadelijk kunnen zijn voor planten. De meeste tuinders gebruiken in de herfst kalk, bloembedden opgraven voor de winter. De hoeveelheid kalk is afhankelijk van de start-pH van de grond, het type en de soort gecultiveerde planten. Je kunt het grofweg zeggen, dat in het geval van grond met een pH 5,5 we voegen toe 130 g wapna na 1 m2 zandgrond, 190 g na 1 m2 zandleemgrond i 260 g na 1 m2 kleigrond. Wanneer de pH van de grond is 6, we voegen dienovereenkomstig toe: 118 g, 155 g i 215 g.

In praktijk, als we gaan graven 10 m2 kleigrond met een pH 6, we meten ongeveer 2 kg limoen en strooi dit gelijkmatig tijdens het graven. Belangrijk, om regelmatig de pH van de grond te controleren – dan zullen we zien, of de gebruikte dosis limoen geschikt is. Nuttig om te weten, dat de pH-waarde ook de houtas verhoogt.

Tijdens het kalkhouden mogen we de voorzorgsmaatregelen niet vergeten – we zouden moeten werken met beschermende handschoenen en een bril. Bij winderig weer voeren wij geen kalkaanslag uit.