Zuurgraad en alkaliteit van de bodem

Zuurgraad en alkaliteit van de bodem.

Tuinders zouden veel belang moeten hechten aan de pH van de grond. We meten het op een schaal van 0 Doen 14. Als de pH-indicator is 7, middelen, dat de reactie neutraal is. Een lagere pH duidt op een zure reactie, en hoger – alkalisch. De meeste planten geven de voorkeur aan aarde met een pH van 6,5-7, sommige verdragen echter alkalische grond, en er zijn er, bijv.. Rhododendrons, doorboort of bosbessen, die het beste gedijen in bodems met een pH lager 5,5.

De zuurgraad of alkaliteit van een bodem is het resultaat van een gebrek aan bepaalde mineralen en een overvloed aan andere. Kalk- of kalkbodems zijn alkalisch en rijk aan calcium, vaak magnesiumarm, leeft in fosfor. Zure bodems bevatten daarentegen meestal grote hoeveelheden magnesium en aluminium. Neutrale bodems bieden de beste omgeving voor bacteriegroei, wat betekent, dat de afbraak van organische stoffen daarin het snelst is, en de aanvoer van voedingsstoffen die voor planten beschikbaar zijn, is groter.

Verandering in alkalische bodemreactie.

Het is veel beter om planten aan te passen aan grond met een bepaalde pH, dan om haar reactie te veranderen, vooral omdat de nieuwe reactie meestal niet permanent kan worden volgehouden. Alkalische bodems worden vaak als hinderlijk beschouwd, en toch zijn er veel soorten planten, die de voorkeur geven aan dergelijke bodems. Als ze goed gedraineerd zijn, ze zijn perfect voor het kweken van planten, waarvan de wortels geen drassige grond verdragen. Tuinbezitters, waarin alkalische bodems voorkomen, kijken ze pervers verlangend naar planten die de voorkeur geven aan zure omstandigheden, vooral camelia's en rododendrons. De beste manier om aan soortgelijke verlangens te voldoen, is door deze planten te kweken in containers met zure grond. Camelia's en rododendrons komen uit bosomgevingen, de container moet daarom op zijn plaats worden gezet, waarin de planten geen schade ondervinden van de felle zon. We kunnen ook een kleine bouwen, een verhoogd bed gevuld met zure grond en verrijk deze regelmatig met geschikte compost (bij voorkeur uit bosstrooisel). Het is ook mogelijk om de pH-waarde te verlagen door zwavel aan het medium toe te voegen, ik heb deze methode echter nooit persoonlijk geprobeerd.

Bodemreactie testen:

• We kunnen heel wat leren over de reactie van onze bodem, kijkend naar de tuinen van mijn buren. Als we er veel gezonde groene rododendrons in zien, glanzende bladeren, we kunnen vrij veilig aannemen, dat onze grond zuur is. Als er daarentegen een verdacht gebrek is aan planten die de voorkeur geven aan zure grond in het gebied of als de blauwbloeiende hortensia's roze worden, het is de bodem die waarschijnlijk alkalisch is.

• De enige zekere manier om de pH van een bodem te controleren, is door een test uit te voeren. Hiervoor moeten we een pH-testkit voor grond aanschaffen. De kit bevat een reageerbuis gevuld met oplossing, die van kleur verandert bij vermenging met aarde. Omdat de pH-waarde van de grond in de tuin vaak varieert, voor het testen moeten meerdere monsters worden genomen op verschillende plaatsen in de tuin. Door een test uit te voeren, we kunnen een fortuin besparen, wat we onnodig zouden uitgeven aan ongepaste planten.