Klimatologische vereisten van rozen – Temperatuur – Neerslag

Klimatologische vereisten van rozen.

Klimaatzone. ik heb gezegd, dat het rozengeslacht voornamelijk voorkomt in de gematigde zone van het noordelijk halfrond. Dit is waarom, dat de vele soorten rozen, echter in relatie tot het klimaat, vocht en bodem variëren sterk, maar ze hebben dit allemaal gemeen, dat ze niet te laag kunnen staan, noch te hoge temperaturen. De verspreiding van individuele in het wild groeiende soorten onder verschillende klimatologische omstandigheden is indicatief, dat de soorten die het meest bestand zijn tegen vorst de juli-isotherm van 10 ° C naar het noorden niet overschrijden, de meest thermofiele zijn niet hoger dan de juli-isotherm van 30 ° C naar het zuiden. Heel Europa valt binnen de grenzen van deze isothermen, Noord Afrika, bijna heel Azië en een groot deel van Noord-Amerika, die bijna de hele Verenigde Staten en Zuid-Canada beslaat.
Daarom bevindt Polen zich in een klimaat dat gunstig is voor rozen, omdat het in de middelste strook van gebieden ligt die door deze isothermen worden bestreken. Er zijn dus geen belemmeringen vanuit het klimaat.

Temperatuur. Laten we proberen de vereisten van de rozen te verduidelijken, en deze soorten, rassen en variëteiten, die belangrijk zijn voor de teelt in onze omstandigheden. Uit de waarneming van deze rozen volgt, dat ze zich het gunstigst ontwikkelen in de gebieden binnen de isothermen van 25-30 ° C, a więc w klimacie cieplejszym od naszego, inclusief:. in. gebieden van Zuid-Europa. Nu begrijpen we het, waarom we het beter doen en overvloediger groeien in kassen dan in de grond; waarom ze zich zo goed voelen in een mediterraan klimaat.
En hoe is de vorstbestendigheid van deze soorten?, rassen en variëteiten, waarin we geïnteresseerd zijn om te groeien? Sommige wilde soorten zijn bestand tegen temperaturen rond de - 25 ° C; en thee-hybriden, die tot de relatief meest gevoelige behoren rond -10 ° C. U kunt er aan zien, dat de wilde soorten die voor ons van belang zijn in onze klimatologische omstandigheden geen bescherming nodig hebben voor de winter; in plaats daarvan moet je de meest gekweekte rozen bedekken, dus thee- en boekethybriden.
Er zijn enkele verschillen in de vormgeving van klimatologische omstandigheden in ons land, die in relatie tot de laagste temperaturen kan worden gedefinieerd als rond de 10 ° C. Westelijke en noordelijke woiwodschappen hebben de meest gunstige omstandigheden (warmer klimaat), erger zijn echter de oostelijke en zuidelijke woiwodschappen met een ernstiger klimaat. Deze verschillen, natuurlijk, moet rekening worden gehouden bij het vastzetten van struiken voor de winter; de dekking onder zwaardere klimaten moet dienovereenkomstig dikker zijn.

Neerslag. De hoeveelheid neerslag bij de teelt van rozen in de grond speelt een essentiële rol. Rathlef (dr H. door Rathlef "De roos en zijn cultuur", Uitgeverij Eugen Ulmer, Stuttgart, 1940) hij overweegt, dat voor de succesvolle ontwikkeling van rozenstruiken in de volle grond, in de omstandigheden van Midden-Europa, potrzeba rocznie od 700 Doen 800 mm regenval. Hieruit zou het blijken, dat ze niet overal in ons land hiervoor geschikte voorwaarden vinden. Waarnemingen van grote rozenplantages in regio's van ons land worden echter gekenmerkt door minder regenval (500-600 mm) zij geven aan, dat en daar, met de juiste agrotechniek, perfecte resultaten kunnen worden verkregen zonder dat er extra water nodig is. De confrontatie van de door Rathlef gedefinieerde waarden met onze observaties, voornamelijk boomkwekerijplantages, autoriseert de verklaring, dat rozen ook geteeld kunnen worden in gebieden met minder regen; het volgt uit deze observaties, dat de minimale regenval voor ons land ca. 500 mm. Het moet echter onmiddellijk worden toegevoegd, dat in regio's met minder regen een voorbeeldige landbouwtechnologie nodig is, watertekorten enigszins compenseren.

Het moet ook worden vermeld, dat neerslagtekorten grotendeels kunnen worden opgevangen door de nabijheid van grotere watermassa's, die de luchtvochtigheid aanzienlijk verhogen. Dus in regio's van ons land met weinig regenval is de nabijheid van waterspiegels zeer gunstig.