Rozen – Vernieuwers

Rozen – Vernieuwers.

Remontantki - Rosa hybrida bifera hort. - gemaakt in het midden van de vorige eeuw. De eerste renovatie vond plaats in Frankrijk in 1843 r. Het was in die tijd echt een geweldig ras, eigenschappen tonen, die de vorige races niet hadden, zo groeiden haar struiken opmerkelijk krachtig en gezond (bereikt ca. 1 m), wat zeker de vorige races compenseerde, Het verbaasde ook over de grootte en volheid van bloemen, evenals een hoge vorstbestendigheid. Deze voordelen zijn ontstaan, dat de renovatiewerkers heel snel de tuinen en parken betraden, en ook voor snijbloemen in de volle grond en onder glas. Aan het begin van de 19e en 20e eeuw werden rozen van dit ras meestal gekweekt - ze domineerden duidelijk de vorige. De fokoutput omvatte niet honderden - zoals bij de hierboven beschreven rassen - maar duizenden variëteiten. In de beroemde monografie van Nietners roos (De roos, Th. Nietner, Verlag Paul Parey, Berlijn 1880) op beschreven 5000 variëteiten is 2000 renovatiewerkers.

Renovatiemedewerkers maakten als eersten kennis met de glastuinbouw met een andere werkwijze; ze werden in de grond van een kas geplant, in tegenstelling tot de voorheen algemeen gebruikte methode, gebaseerd op het kweken in potten. Ook in de traditionele potteelt gaven ze uitstekende resultaten. Rozen van dit ras kweken, direct geplant op de bedden onder het glas, zorgde destijds voor de ontwikkeling van een speciaal type kas, aangepast voor dit doel. Het waren primitieve kassen, goedkoop, voornamelijk gemaakt van inspectievensters, które zdejmowano na okres najcieplejszych miesięcy letnich. De uitstekende resultaten van een dergelijke teeltmethode waren de aanzet voor de verspreiding ervan; het kwam tot uiting aan het begin van de 19e en 20e eeuw in de landen van West-Europa, voornamelijk in Duitsland. Zo werden de rozen van dit ras ongeveer een halve eeuw in de grond en onder glas geplant, duidelijk afstand nemen van hun voorgangers.

Ook in onze landen kwamen renovatiewerkers veel voor en vormden in die tijd de basis van het gecultiveerde assortiment; vooral sommige soorten, zoals Paul Neyron, Mevrouw Karl Druschki, Heinrich Munch, Hugh Dickson, Ulrich Brunner Fils verdient een speciale vermelding, als items van uitzonderlijke waarde en populariteit.

De verbouwers waren echter niet perfect. Behalve vele onmiskenbare voordelen hadden ze ook nadelen. Zolang ze maar konden imponeren met hun ongelooflijk genereuze voorjaarsbloei, de tweede herfstbloei, het was onvergelijkbaar bescheidener, in sommige varianten zelfs zwak. Bovendien kon niet aan de schaal van hun kleuren worden voldaan, eigenlijk beperkt! naar wit, roze in tinten en rood in vele tinten. Er waren geen gele en oranje variëteiten in dit ras. Het ras Ludwig Molier is een van de uitzonderingen, over gele bloemen, maar over bloei zo bescheiden, dat het er nauwelijks toe deed.

De eerder genoemde onvolkomenheden van de reparatiewerkplaats waren een stimulans voor fokkers om verder creatief te zoeken, met speciale aandacht voor theeroosjes, die net deze voordelen had, het gebrek daarvan werd beschuldigd van renovatiewerkers.

De gekozen richting - zo bleek - had veel geluk. Uit dit "huwelijk" van reparateurs en theeplanten werd het meest magnifieke rozenras verkregen, regerend tot op de dag van vandaag - een ras van theehybriden.