Pad – Multiflower roos – Rosa multiflora

Multiflower roos - Rosa multiflora Thunb. Onlangs is het enorm populair geworden en heeft het een brede toepassing gevonden. Net als de wilde roos - hij is er in veel verschillende soorten, vaak variërend in groeikracht, weerstand tegen vorst en een lange levensduur. Het is deze overvloed aan vormen die het heeft veroorzaakt, dat de meerbloemige roos lange tijd werd onderschat; vonden vaak soorten van weinig waarde (misschien zelfs de zaailingen van klimrozen) en was snel vergeten. Het begin van haar carrière als onderstam gaat terug tot de jaren zeventig van de vorige eeuw; het werd toen al in enkele Duitse kwekerijen gebruikt, maar waarschijnlijk in niet erg waardevolle soorten, omdat de meningen over haar uit die periode erg terughoudend zijn. Al snel moesten echter waardevolle vormen van de meerbloemige roos worden gevonden, want zelfs voor de Eerste Wereldoorlog was er in Centraal-Europa veel belangstelling voor. In de jaren twintig was er al R.. multiflora met succes gebruikt in een breed assortiment in veel Duitse en Luxemburgse kwekerijen en wordt beschouwd als een uitstekende onderstam voor boeket- en klimrozen, waarmee ze nauw verwant is. De rozen van deze rassen groeien er sterker op dan op de wilde roos, hebben een overvloedig en ondiep wortelgestel, bloeien niet slechter dan op R.. canina en zijn tevreden met meer bescheiden bodemgesteldheid; aan de andere kant stellen ze hogere eisen aan de luchtvochtigheid.

Veel uitstekende professionals (Tantau, Kordes, Rathlef, Kache, Kriissmann) geeft duidelijk aan, dat R.. multiflora mag alleen worden gebruikt voor verwante rozen, dus boeket en klimmen, waarvoor het een betere onderstam is dan wilde roos. Ze waarschuwen echter voor gebruik onder grootbloemige rozen, waarvoor het geen volwaardige wasmachine is, omdat de daarop geënte struiken een korte levensduur hebben en minder gekleurde bloemen produceren, vooral in tijden van droogte. Dit bezwaar kwam tot uiting in het officiële advies van de West-Duitse Boomkwekerijvereniging (Vereniging van Duitse Boomkwekerijen), die hij beveelt, dat grootbloemige rozen uitkwamen op R.. multiflora waren duidelijk gemarkeerd wat betreft de onderstam, omdat ze van beperkte waarde zijn.

Grotere groeikracht dan wilde roos, veel hogere opbrengst in de snijbloementeelt en ondiep en overvloedig wortelstelsel - en daarom uiterst waardevolle eigenschappen - zorgen ervoor dat sommige van onze producenten het proberen te gebruiken voor variëteiten van theehybriden in de glastuinbouw. De beperkte levensduur is bij deze teelt niet zo'n groot nadeel als bij de vollegrondsteelt, want om economische redenen moet de productie onder glas sterk en snel zijn (over 5 jaar) exploitatie van struiken. Ook speelt de zwakkere kleur hier geen grote rol. Daarom op zoek naar de soorten veelbloemige weelderige roos, gezonde groei, goed leven met thee-hybriden voor een periode van tenminste 5 jaar, kan van groot belang zijn voor de intensivering van de glastuinbouw.

De waarde van R wordt echter niet in twijfel getrokken. multiflora als onderstammen voor onder glas geteelde boeketrozen. Dit geldt vooral voor de potteelt, waar het gebruik van deze pad, indien nodig, een zeer aanzienlijke verkorting van de voorbereidingsperiode van struiken voor het forceren mogelijk maakt. Geschiktheid voor oppotten wordt ook in verband gebracht met overvloed, maar het ondiepe wortelstelsel van deze roos.