PRODUCTIE VAN ONDERZETTERS VOOR BORSTELROZEN

PRODUCTIE VAN ONDERZETTERS VOOR BORSTELROZEN

Enorme vraag naar rozen, dateert uit ongeveer 100 jaar, zorgde voor een grote ontwikkeling in de productie van rozenstruiken. Deze productie is zeer snel gerealiseerd, że uzyskanie dobrego materiału szlachetnego zależy przede wszystkim od podkładki, De inspanningen van de boomkwekers zijn daarom gericht op het verkrijgen van de beste onderstammen.

De productie van onderstammen is tegenwoordig een belangrijke tak van de boomkwekerij; er zijn boerderijen die er exclusief op zijn gericht, het leveren van deze kwekerijen, die niet zelf de voorwaarden hebben voor de productie van het rugmateriaal. Het is het beste als een kwekerij die rozenstruiken produceert dat kan, tenminste voor hun eigen behoeften, produceer het juiste aantal ringen; het is dan onafhankelijk van externe leveringen, die in onze omstandigheden anders zijn en niet altijd aan de vraag voldoen. Daarnaast is het juiste assortiment onderlegringen van groot belang, waarvoor ook moeilijkheden vaak voorkomen. Bij ons is het dus het beste om de ringen zelf te produceren.

Rose placemats

Bij veel soorten is de eerste zoektocht naar de beste rozenonderstammen uitgevoerd. Aan het einde van de 19e eeuw werd er geëxperimenteerd met de volgende soorten: R. honden, R. ruw, R. rubiginosa, R. rubrifolia, R. boursaultii, R. ura-lensis, R. alpina, R. Villosa, R. centifolia, R. dumetorum Laxa, R. multiflora. Het werd echter snel gerealiseerd, dat slechts enkele van hen aandacht verdienen, de grootste hoop was gevestigd op de wilde roos (de kin) - R.. canina L. De nabije toekomst is gebleken, dat het voor Centraal-Europese omstandigheden significant R.. canina toont het grootste nut. Bovendien waren ze interessant: R. rubiginosa, R. multiflora, R. ruw, voornamelijk in het Nederlandse type - R.. rugosa hollandica - en R. coriifolia froebelii Rehd. (= R, laxa Froeb). Dat laatste gold eind vorige eeuw als een echte openbaring. Het verspreidde zich over heel Europa vanuit de beroemde Zwitserse kwekerij Froe-bla, werd aanvankelijk enthousiast onthaald. Het werd echter snel ontdekt, dat het alleen goed werkt in kalkrijke en voedselrijke bodems, op andere is het zwaar verroest; bovendien werd het ook opgemerkt, dat het de vegetatie heel vroeg beëindigt, verliest dus pulp, wat eyeleting voorkomt. De onthulde nadelen leidden ertoe dat het uit productie werd genomen, hoewel in sommige delen van Duitsland, en ook bij ons, duurde lang.

R, die toen beroemd was, genoot van een nog kortere carrière. rugosa hollandica. Het heeft zijn aanvankelijke succes te danken aan de Nederlanders, die het massaal vermeerderd uit houtachtige stekken, in het voorjaar direct in de grond geplant en in de zomer hetzelfde jaar ingeslagen. Vanuit Nederland kwam ze naar Duitsland, en dan ook naar Polen. De tekortkomingen werden echter snel opgemerkt, namelijk het werd gevonden, dat de struiken die erop geënt zijn, kort leven en slecht gekleurde bloemen hebben, wat besloot om het volledig uit productie te nemen.