Roest steeg als onderstam

Roestroos - Rosa rubiginosa (R. eglanteria).

Op sommige kwekerijen in ons land wordt deze roos nog steeds met succes gebruikt. Het is onze inheemse soort, co do przydatności którego w produkcji róż zdania fachowców są w dalszym ciągu podzielone. Het werkt alleen in gunstige klimatologische en bodemomstandigheden en verbaast dan met zijn resultaten.

Roestige roos als onderstam wordt al enkele tientallen jaren gebruikt en heeft verschillende kwaliteiten die waardevol zijn voor de kweker, hoe lang het groeiseizoen, goede mesh-acceptatie van gecultiveerde rassen en variëteiten en zaadkieming al tijdens de eerste lente na de oogst. De bloemen van de daarop geënte variëteiten zijn intenser gekleurd dan die van de wilde roos. Deze eigenschappen maken, dat het nog steeds bij ons wordt gebruikt, hoewel b.v.. in Duitsland is het lang geleden uit productie genomen, zorgen, dat ze door hoe beter werd gedistantieerd. Het bleef echter in het gebied van Frankfurt am Main; Ze vond daar uitzonderlijk gunstige klimatologische en bodemomstandigheden en geeft uitstekende resultaten bij de snijbloementeelt.

De negatieve eigenschappen van R.. rubiginosa naar: hoge bodemvereisten, zwakkere groei dan wilde roos en uitzonderlijk hoog stekelig. Door de zwakkere groei kan hij echter onder dwergrozen worden gebruikt, die op de veelbloemige roos, en ook op de wilde roos, ze groeien te krachtig, verliest zijn meest typische kenmerk.