Wilde roos – Rozenbottel

Al aan het begin van deze eeuw begon het, voornamelijk in Duitsland, voer selectiewerkzaamheden uit op het gebied van wilde roos - R.. canina L. Opgemerkt, dat het een zeer diverse soort is, beide in termen van uiterlijke kenmerken, zoals de kracht en aard van groei, rooten, bladeren, barwa i obfitość kwiatów, stekelig, vorm en aantal vruchtwand, ziekteresistentie - evenals intern, zoals vorstbestendigheid, bodemvereisten, levensduur etc.. Het werd ook vermeld, dat bij sommige wildsoorten de ogen van algemeen gecultiveerde soorten goed opvallen, rassen en variëteiten, op anderen - erger. Het selectiewerk was dan ook gericht op het selecteren van de best mogelijke soorten, zoveel mogelijk positieve eigenschappen samenbrengen. Op deze manier kregen de Duitsers enkele tientallen verschillende soorten R.. honden, waarvan de meeste de afgelopen vijftig jaar zijn uitgevallen, terwijl een tiental tot op de dag van vandaag het heeft overleefd, veel gebruikt in de productie.

Pionierswerk op dit gebied werd verricht door Strassheim (einde van de vorige eeuw) en Tantau (1910-1950). De eerste heeft grote verdiensten op het gebied van het testen van de geschiktheid voor kwekerijproductie van veel wilde soorten, ook niet-Europese - de tweede ging over methodisch onderzoek van onderstammen, voornamelijk R-typen. honden. Tantau was de eerste die de vereisten duidelijk definieerde, die op de wasmachine zelf moet worden geplaatst, en dan de afgewerkte struik op deze groeiende onderstam.

Tantau stelt de volgende eisen aan de wasmachine zelf:
1) volledige vorstbestendigheid;
2) hoge ziekteresistentie;
3) sterke groei, lang groeiseizoen, levensduur;
4) kleine ruggengraat;
5) de productie van sterke scheuten, buigzaam met een kleine kern;
6) mooi zo, overvloedige beworteling;
7) overvloedige zaadzetting, goede rijping en hoge kiemkracht.

Wat betreft de wasmachine, leeft al met de nobele variëteit, De vereisten van Tantau zijn als volgt:
1) goede aggregatie en succesvolle ontwikkeling van de nobele variëteit gedurende het groeiseizoen;
2) krachtig, gezonde groei;
3) mooi zo, kleur van bloemen die geschikt zijn voor een bepaalde variëteit en hun juiste typische vorm;
4) lange levensduur van de struik;
5) goede tolerantie voor verplanten;
6) een kleine hoeveelheid worteluitlopers.

Zoals uit het bovenstaande blijkt, dit zijn zeer hoge eisen; een plant die ze allemaal vervult, zou een ideale onderstam zijn, die we - helaas - tot nu toe niet hebben.