Hoe om te gaan met bladvlekken?

Hoe om te gaan met bladvlekken?

De oorzaken van bladvlekken en misvormingen variëren en zijn vaak onschadelijk. Soms is echter een snelle reactie nodig.

Er zijn situaties, wanneer een of meer van de planten die we kweken, oorzaken hebben die moeilijk te identificeren zijn. Dit is aan het gebeuren, wanneer er verschillende soorten vlekken en vervormingen op de bladeren verschijnen. In dit geval kan de plant last hebben van een of meer van de bladvlekkenziekte. Er had ook iets in haar omgeving kunnen gebeuren, die de bladeren direct aantastte, en de ziekte, gemakkelijker toegang hebben door beschadigd weefsel, is het uitvloeisel hiervan. We moeten de oorzaak van deze verschijnselen wegnemen, omdat het probleem alleen maar erger wordt.

Vreemde patronen op de bladeren zijn soms een natuurlijk kenmerk, De verandering in hun uiterlijk hangt soms ook samen met het seizoen. In de late zomer en herfst ondergaan bladverliezende planten hormonale veranderingen, voorafgaande bladval. Ze kunnen ook gepaard gaan met een kleurverandering. De echte bladvlek is dus het resultaat van schimmelinfecties. Aan de andere kant worden andere vervormingen en vlekken op de bladeren veroorzaakt door externe factoren. Gebruik in dit geval een fungicide, zonder te vergeten de oorzaak van de ziekte te verwijderen.

Vlekken die niet door schimmels zijn veroorzaakt.
Schimmelinfecties zijn vaak erg wazig. Daarom als er vlekken op meer dan één plant zijn, de redenen voor hun vorming kunnen vrij eenvoudig zijn. Soms zijn dit druppels heet water, verf of olie. Het kan een plantenmeststof in korrels zijn, die zich verzamelt in de holtes van de plant en niet wordt opgenomen. Een andere mogelijke verklaring is gebruik (zoals Bordeaux-vloeistof, dat is een reactieproduct van kopersulfaat met limoenmelk) schadelijk voor de plant, of het gebruik van ongepaste, of slecht gemengde pesticiden.

Pathogene schimmels.
De echte bladvlek is moeilijk te identificeren. Hoe kunnen we dat weten, dat het echt vlekkerig is, niet alleen een vlek, of welke vlekken ons zorgen baren, en die we kunnen negeren. De vlekken die verschijnen zijn meestal klein en hebben een ronde vorm. Je moet ze goed in de gaten houden, omdat ze zich snel kunnen verspreiden, geleidelijk een serieus probleem aan het worden, Maar laten we niet vergeten, dat sommige vlekken op sierplanten ons geen zorgen hoeven te maken, als ze hun uiterlijk niet teveel veranderen. Volgens het geaccepteerde principe moeten eetbare planten worden behandeld, omdat ze hun voedingsstoffen via de bladeren binnenkrijgen. Als deze weg beschadigd raakt, de productiviteit van de plant neemt af. Omdat er veel soorten schimmels op het spel staan, om nog maar te zwijgen van bacteriën en virussen, die ook vlekken veroorzaken, maatregelen met een breed werkingsspectrum moeten worden gebruikt, en niet gericht op specifieke schimmels. In het algemeen, Het is verstandiger om een ​​preventiestrategie te volgen via een gecontroleerd programma van fungicide behandelingen, wacht dan tot er zich problemen voordoen. Maar, zoals bij alle regels, er zijn uitzonderingen. Schelpbladvlek veroorzaakt rode vlekken op het gebladerte. In combinatie met overmatig water geven, deze schimmel kan een nadelig effect hebben op aangetaste bladeren. helaas, reageert niet op veelgebruikte fungiciden.

Toepassing van fungiciden
Bij de eerste symptomen van een aanval, reinigen we de plant van dode delen en. we spuiten met een gestandaardiseerd fungicide. Als dit probleem zich voordoet op gewassen, de fungicide werkzame stof moet geschikt zijn voor de betreffende plant. Bij eetbare planten volgen we altijd de aanbevelingen van de fabrikant, betreffende onderbrekingen in de oogst na gebruik. Sommige middelen worden anders op verschillende planten toegepast. We controleren het in de bijgevoegde instructies.

Veiligheid
Een chemische bestrijdingsmethode kiezen, we moeten onthouden, dat sommige planten allergisch zijn voor chemicaliën, en, dat ziekteverwekkende organismen resistent kunnen worden, als we één fungicide te vaak gebruiken. We kiezen het product zorgvuldig, we lezen de handleiding en we gebruiken niet steeds dezelfde maat.. Voordat we echter een andere als vervanging gebruiken, we moeten ervoor zorgen, dat het niet dezelfde werkzame stof bevat, wat de vorige. Laten we ook geen aannames doen, dat de natuurlijke substantie onschadelijk is voor de plant.

Actie modus
De meeste fungiciden zijn systemisch. Ze worden door het lichaam van de plant opgenomen en beschermen zo tegen herhaling van infectie. We zoeken altijd de werkzame stof op de fungicidenverpakking . Fabrikanten veranderen vaak de naam van hun producten, dus het is belangrijk, om namen te zoeken die gemeenschappelijk zijn voor alle controlemaatregelen, dat wil zeggen de werkzame stof. Hier zijn de meest voorkomende werkzame stoffen:
– Benomyl, dat wil zeggen, een poedervormig systemisch fungicide, met een vochtinbrengende crème genaamd Activex 2, Niet gebruiken op appels en aardbeien.
– Carbendazim is een systemisch fungicide m. We gebruiken het op de meeste potplanten en voedselgewassen.
– Oester. naar fungicyd systemiczny, vergelijkbaar met benomyl.
– Kaptan is een preventief fungicide, geproduceerd op basis van zwavel. Het mag niet worden gebruikt met appels en zacht fruit, waarvan we conserven maken of invriezen, omdat het ze kan bederven.
– Thiram is een ander preventief fungicide. Het wordt in de vorm van een poeder aan het hormoonworteling toegevoegd, om de zaailing tijdens de periode te beschermen, wanneer het het zwakst is. Thiram moet met voorzichtigheid worden gebruikt, omdat het irriterend kan zijn, en gebruik het niet met fruit, die bedoeld zijn om te worden geconserveerd of om in te vriezen, We wachten twee weken na gebruik, voor het oogsten van de eetbare planten.
– TCNB of Teknacen is het enige product dat momenteel verkrijgbaar is in de vorm van ontsmettingskaarsen, meestal in combinatie met een insecticide. TCNB droogt de lucht en is handig in krappe omgevingen, type kas of oranjerie. Na gebruik moet u twee dagen wachten voordat u eetbare planten gaat verzamelen.

VERSPREIDING VAN SCHIMMELINFECTIE

Veel schimmelziekten worden overgedragen via microscopisch kleine sporen in de lucht. Ze kunnen zich ontwikkelen op aarde of afgestorven plantenweefsels. Het is daarom belangrijk om de boerderij schoon en goed geventileerd te houden. De lucht moet fris zijn, we vermijden hitte en benauwdheid. Sommige pathogene schimmels, bijv.. Heteropatella een tirrhini, ze verspreiden zich via besmette zaden,