Perzische cyclamen

Perzische cyclamen

Perzische cyclamen langdurig, delicate bloemen zweven hoog boven de al even opzichtige, gedessineerde bladeren in de vorm van een hart. Deze aantrekkelijke planten behoren tot de meest populaire potbloemen.

Het thuisland van de Perzische cyclamen is Klein-Azië en het oostelijke deel van de Middellandse Zee. Het is een knolgewas, die onder natuurlijke omstandigheden bloeit in het koude seizoen, en in de zomer is er een rustperiode.

Het werd verbouwd in de eerste helft van de 18e eeuw. Dankzij de inzet van fokkers, tegenwoordig komt het in vele variëteiten voor die verschillen in kleur van bloemen en patroon op bladeren. Nazwa cyklamen pochodzi od greckiego słowa Kyklos, betekent een cirkel en verwijst naar de bolvorm van de knol of ronde bladeren.

Bladeren - afhankelijk van soort en variëteit - glad, delicaat gevlekt of prachtig gemarmerd, ze groeien op in de vorm van een rozet of vormen een heuvel, waarover bloemen zweven.

Cyclamens bloeien uitbundig, meestal september tot maart. De meeste veelbloemige soorten ruiken niet, maar miniatuurvariëteiten voelen prettig aan, delicate geur.