Beuken marter – Dinsdag foina

Beuken marter – Dinsdag foina

Beuken marter, net als het bos, is gezocht voor bont. Buiten de Britse eilanden en Scandinavië leven beukenmarter in heel Europa, evenals op de eilanden van de Middellandse Zee, in Klein-Azië en Centraal-Azië. Het ziet eruit als een bosmarter, het verschilt alleen in details: de romp en voeten zijn korter, het is gedrongen en massiever (1). Haar kastanjebont is niet precies dezelfde tint. De vlek onder de hals is wit, maar groter en eindigt niet zo scherp als bij een boommarter (2), maar het gaat helemaal tot aan de voorpoten (3). Bovendien bij de beukenmarter (4), in tegenstelling tot de boommarter (5), de voetzolen zijn niet behaard, en soepel en flexibel. Dit is duidelijk te zien op de sporen in sneeuw of modder. De voetafdruk van de vijfvingerige marter is wazig, beukenmarter - zeer uitgesproken. De twee marterbomen verschillen ook in de lengte van de staart: marter staart (4) hij is korter dan die van de boommarter (5). Tenslotte, beukenmarter en boommarter leven niet in hetzelfde leefgebied. Boommarter geeft de voorkeur aan bosrijke gebieden, terwijl de beukenmarter dicht bij menselijke nederzettingen blijft, die misschien lijken op haar rotsen, die haar favoriete leefgebieden zijn.

De beukenmarter voedt zich op dezelfde manier als de boommarter. Hij jaagt op vogels en kleine gewervelde dieren en vult zijn vleesvoer aan met insecten, eieren en bosbessen. Er zijn echter verschillen in de samenstelling van de voeding: Beukenmarter eet voornamelijk dieren, die hij vangt op rotsachtige hellingen en in achtertuinen. Het elimineert veel kleine knaagdieren, zoals veld- en bosmuizen, maar het kan ook aanzienlijke schade toebrengen aan pluimvee- en vederwildboerderijen. Beukenmarter reproduceert op dezelfde manier als boommarter. Bevruchte eieren hebben enige tijd nodig om zich verder te ontwikkelen, zodat het embryo zich pas aan het einde van het jaar in de baarmoeder begint te ontwikkelen. Beschermde soorten.