Borsuk – Meles meles

Borsuk – Meles meles

De das lijkt in niets op een marter. Men kan zeggen, dat het een overgangsvorm is van marters naar beren. Zijn trage en massieve uiterlijk en de manier waarop hij loopt, maken hem, dat de das op een kleine beer lijkt. Het vijfvingerige spoor is 7-10 cm lang (3). De das komt overal in Europa voor, met uitzondering van Scandinavië, en op Kreta en Klein-Azië, vanwaar het naar het Verre Oosten komt. Het leeft in beboste steppen, kiezen voor vooral overwoekerde hellingen, waar hij met zijn sterke klauwen diepe holen graaft. Het is een labyrint van elkaar kruisende gangen die enorm lang zijn 10 m naar beneden 5 m. Zo'n ruim hol heeft talloze ingangen en is schoon, in tegenstelling tot vossenholen, waarin er voedselresten zijn. Het dassenhol wordt gecompleteerd door een omvangrijk hol, een blinde kamer gestuurd met gras, mos en bladeren. Je uitwerpselen (4), grijs en langwerpig (6—8 cm lang en 2 cm dik) de das ligt in een daarvoor gegraven gat bij het hol.

Borsuk het is omnivoor. Het voedt zich met kleine gewervelde dieren, insecten, bessen en wortels. Hij geeft veel om zijn vacht, die hij reinigt en kamt met klauwen en tanden. Dassen verlenen elkaar ook diensten (2), die naast de basisfunctie ook de sociale relaties tussen individuen uitdrukt, en kalmeert ook, omdat deze actie wordt beschouwd als een vriendelijke reflex bij het ontmoeten van twee dassen. Dassen zijn een sociale soort. Ze worden individueel bejaagd.

Het lichaamsgewicht van een das is van 10 Doen 16 kg, maar in de herfst, voor overwintering, sommige mannetjes wegen zelfs tot 20 kg. De das heeft een grijszwart gewaad en een karakteristiek zwart-wit masker (1). De lengte inclusief staart is 80-100 cm. Aan de basis van de korte staart (15-19 cm) er is een uitlaat voor de geurklieren. De afscheidingen van de das markeren hun territorium, maar het wordt ook gebruikt om elkaar in hitte te herkennen, die plaatsvindt in juli en augustus. De periode waarin de hitte begint, varieert echter afhankelijk van de plaats van bestaan. In sommige regio's kan het in januari beginnen, en in andere gevallen kan het eindigen in oktober. Afhankelijk van de bevruchtingsperiode kan de zwangerschap al dan niet worden verlengd. In maart of april bevalt het vrouwtje 2 Doen 5 puppy's, blind en bedekt met dun wit haar, die ze ca. 3 maanden. Jong borsuki ze beginnen na een maand te zien, en aan het einde van de zomer tonen ze enige onafhankelijkheid. Maar niet zelden brengen ze de winter door bij hun moeder. Wildsoorten.