Lafaard – Putorius putorius

Lafaard – Putorius putorius

Alle zoogdieren hebben geurklieren. Ze bevinden zich op verschillende plaatsen in het lichaam. Veel soorten oriënteren zich voornamelijk op geur en gebruiken de afscheidingen van deze klieren als communicatiemiddel. Ze laten het achter op de stenen, op de grond, op boomstammen en takken, aldus het gebied van hun bestaan ​​definiërend. Als een indringer die grens overschrijdt, stelt zichzelf in gevaar om aangevallen te worden. Ook tijdens de paartijd spelen de geurklieren een belangrijke rol, in paren of zelfs meer als een verdedigingsmaatregel, het afschrikken van elke agressor. Het is een verdedigingsmiddel, als gevolg van secundaire evolutie, het is heel belangrijk voor een lafaard. Hij gebruikt zijn anale klieren om de tegenstander weg te jagen. Achtervolgd door een hond of een vos, besprenkelt hij zijn omgeving met vuile afscheiding, waardoor hij de slagtanden van zijn achtervolgers vrijwel onmiddellijk kan ontwijken. De lafaard leeft op de vlakten en in de bergen, in de velden en in de bossen, en vaak in de buurt van menselijke nederzettingen. Hij houdt van de nabijheid van water. Het komt in grote delen van Europa voor. In het oosten is de grens van zijn voorkomen de Wolga, Don ik pasmo Uralu. Het is niet aanwezig in Ierland, in het noorden van Scandinavië, aan de oevers van de Adriatische Zee en in het zuiden van de Balkan. In Afrika is het te vinden in het noordwesten van Marokko.

Lafaard voedt zich met reptielen, kikkers en insecten en kleine gewervelde dieren, valt vaak klein wild aan. Daarom, maar ook voor een mooie vacht, het is in sommige landen neergeschoten of gevangen. In Polen mag alleen op vuurwapens worden gejaagd.

Over de aanwezigheid van een lafaard (1) vijfvingerafdrukken van zijn poten en uitwerpselen getuigen (6—8 cm lang en 12 mm dikte) gedraaid tot een touw (3). De voetafdruk van de voorpoot heeft afmetingen 2 Aan 3,5 cm, achter - 4 Aan 4,5 cm (4).

Steppe lafaard (Putorius eversmanni) (2) het heeft een zwarte en gelige vacht. Het beweegt langzaam ten westen van de beboste steppen van Zuidoost-Europa waarin het leeft. Het is een soort die voornamelijk in de velden voorkomt.

Beide soorten planten zich op dezelfde manier voort. Het paarseizoen is van maart tot april, maar soms strekt het zich uit tot juni.

Het vrouwtje baart, na 40-43 dagen zwangerschap, tussen april en augustus in een ondergrondse schuilplaats jongen. Het nest bestaat uit 4-9 jongen, die na 28-36 dagen beginnen te zien. Jonge lafaards worden na negen maanden volwassen en reproductief. Beide soorten planten zich op dezelfde manier voort.

Wildsoorten.