Wezel – Mustela nivalis

Wezel – Mustela nivalis

Wezels behoren tot deze groep marters, die ooit werd geloofd (en soms wordt het aangenomen) voor de plaag. het is waar, die wezel valt vaak klein vederwild aan, zoals patrijzen en fazanten en kleine zoogdieren, zoals jonge konijnen en hazen. Deze kleine schade wordt echter gecompenseerd door de vernietiging van een groot aantal knaagdieren, zoals muizen, gopher en hamsters. Wezels zijn perfect aangepast om dit soort prooien te vangen. Dankzij zijn kronkelige torso en korte poten weet hij zich in elk muizenhol te wringen. Zijn kleine slachtoffers hebben geen kans om te ontsnappen, wanneer ze in de telkaken terechtkomen 34 Scherpe tanden. Het eten bestaat uit 83% van knaagdieren, w 5% met vogels, w 4% met reptielen en kikkers en v 8% van insecten en eieren en middelgrote zoogdieren. Wezel is 's nachts actief. Op zoek naar eten, die ik nodig heb 20 Doen 40 g per dag, blijft 1,5 Doen 2,5 km.

Wezel past zich aan elk type omgeving aan, van de vlaktes tot de grootste hoogten. Het komt voor in Europa (behalve Ierland), in Azië en het zuidwesten van Afrika. Het nestelt zich in struikgewas, heggen, in struikgewas aan de rand van een bos of veld, en zelfs in grote tuinen of boerenerven.

Wezels bewegen met sprongen van 15-50 cm en laten een spoor achter dat lijkt op de sporen van andere marters. De voorpootafdrukken zijn 1,5-2 cm lang, en de achterpoten zijn iets korter (4).

Wezel het is 5-9 cm korter dan een hermelijn. Het mannetje is een derde groter dan het vrouwtje en het zou moeilijk zijn om het te onderscheiden van de vrouwelijke hermelijn als dit niet het geval was, dat het uiteinde van haar staart het hele jaar door zwart is. In de meeste gebieden, waarop het voorkomt, er zijn mensen met een kastanje-kaneelrug en een witte buik, zowel in de zomer als in de winter (1). De overgang tussen de twee kleuren is niet zo duidelijk als bij de hermelijn, maar nogal vloeiend en een beetje kanten. Wezels die in het noorden leven, kleuren hun vacht in de winter perfect wit (2), inclusief de staart.

In de lente en de herfst is hun overgangsjas veelkleurig (3). In sommige landen worden wezels neergeschoten of gevangen. Beschermde soorten.