balkon

balkon

Balkons – is het meest voorkomende functionele en decoratieve element van een gebouw. Door de eeuwen heen hebben zijn vorm en grootte zoveel verschillende vormen aangenomen, dat niemand de limiet van zijn verdere ontwikkeling kan bepalen. Nieuwe constructie- en materiaaloplossingen openen grote mogelijkheden voor ontwerpers, waardoor een rijke vormgeving van het gevelvlak mogelijk is.

Maxwell Ery presenteert in zijn boek "Fine Bulding" de waarden en gebruikswaarden van het balkon: “Het balkon is dit voor het appartement, wat een tuin voor een huis: uitbreiding van de vrijetijdsruimte naar open lucht, ontsnappen aan sluiting, contact met de natuur. De eerste taak is om het gevoel van claustrofobie te verdrijven door je open te stellen voor de omringende ruimte ". Via het balkon kunt u naar buiten, ontsnappen uit het gesloten interieur, maak contact met een grote ruimte. Het creëert de mogelijkheid om het straatleven in meerdere richtingen te observeren, buiten groen.

Het balkon zorgt voor relatief weinig schaduw van de benedenkamer. Het nadeel is het ontbreken van een zijdeksel, beschermt tegen wind en beperkt het gebruik tot zomermaanden en regendagen. Dit nadeel kan enigszins worden opgeheven door glazen wanden te bouwen, door luifels op te hangen, met behulp van klimplanten, waarvan - op geschikte steunen en roosters – je kunt groene muren of tuinhuisjes maken.

Het ontwerp en de creativiteit van het balkon dragen bij aan de vorm en afmeting van het balkon, bouw, selectie van materialen, kleur, plaats op de gevel. Balkons zijn meestal klein, groot, Single, Tweelingen, in serie verbonden, hoek, in het avant-corps van het gebouw. Ze verschillen niet alleen in grootte, maar ook de vorm van balkonplaten en balustrades.

Houten balkons bleken de eerste te zijn. Tot nu toe vind je huizen in kleine steden en enkele dorpen, waarvan de gevelwanden zijn voorzien van balkons die aansluiten op de zolderwoonkamers. In hogere huizen (enkel verhaal) ze versieren vaak de voorgevel, zelfs over de gehele lengte. Een onlosmakelijk onderdeel van deze balkons zijn balustrades gemaakt van planken in horizontale of verticale opstelling, vaak decoratief gesneden. Stenen balkons – in het verleden was het een karakteristiek element van stedelijke huurwoningen. Geprofileerd, stenen platen werden op rijk bewerkte steunen geplaatst. De plaat was bedekt met een balustrade van stenen balusters. Ondanks zijn gewicht, stenen balkons hadden het karakter van opengewerkte sculpturen en kant; waren perfect geïntegreerd in de achtergrond van de gevel.

W XIX w. balkons werden gebouwd op dragers van stalen balken, met gaas en decoratief afgewerkt met stucwerk. Een andere variant van balkons uit deze periode was de oplossing van beugels en leuningen in gietijzer. Maar pas in de 20e eeuw. balkonoplossingen hebben een ongekende variëteit bereikt. Zoals de balkonplaten, ook de balustrades namen verschillende vormen aan, en het gebruik van verschillende materialen - hout, staal, steen, beton, glas en plastic – toegestaan ​​voor hun rijke vormgeving. De grote oppervlakken van woongebouwen met een veelvoud aan balkons illustreren de opdeling van de kubus in talloze kleine appartementen, met recht op eigen balkon. Maar dat deze producten van architectonische kunst niet alleen kunst voor kunst zouden blijven, moet goed worden beheerd. Het balkon is geen extra opbergvak voor spullen die er niet in passen. Hij is ook niet kreupel, waar overtollig meubilair tijdelijk wordt opgeslagen, kratten en koffers, gewatteerde potten en wastafels. balkon – net als de hal in het interieur – het is een externe showcase van het appartement. Dit verplicht huurders om een ​​dergelijke orde erop te handhaven, zoals in het interieur; de huishouding zou je een miniprogramma kunnen noemen: het is een ordinale onvoorwaardelijke vereiste; het uitgebreide programma omvat decoratie – in meer of mindere mate – balkon met groen en bloemen.

Om het voor toekomstige gebruikers gemakkelijker te maken om balkons in te richten, de opstelling - en zelfs de uitvoering - van de containers moet al in de architectonische ontwerpfase worden gepland.