Esthetiek van de gevel van het gebouw

Esthetiek van de gevel van het gebouw

ramen, portfenetry, balkons en loggia's zijn gerangschikt op het vlak van de gevel van het gebouw op de snijpunten van de rasterlijnen van de compositie-indeling, het creëren van architecturale ritmes.

Bij het bespreken van de ritmes op de gevels van woongebouwen, moet men rekening houden met de ritmes die verband houden met de oppervlakken van deze gevels. Ze beïnvloeden het architectonische ritme 4 factoren:

• doel en functionele indeling van het gebouw,

• plaatsing van muren, palen, plafonds,

• stenen arrangement, holle stenen, geprefabriceerd, opstelling van muurconstructies, ramen, balkons, loggii,

• vormen van de bovenstaande elementen, decoratieve elementen, kleur oplossing, opstelling van raamopeningen, balkons, loggii – ze kunnen regelmatige of onregelmatige ritmes vormen.

De punten die de opstelling van de bovenstaande elementen bepalen, kunnen op een rechthoekig of diagonaal rastersysteem worden geplaatst. Ritmes van decoratieve elementen, facturen van gipsafdelingen, steen, keramiek, de ritmische compositie van de gevelkleuren - ze creëren het karakter van de gevel.

De kleursamenstelling van de elementen van het ritme- en verhogingssysteem moet verband houden met de functionele kenmerken van deze elementen, benadrukken sterk het karakter van de ontworpen gevel, samen met de voorkomende lineaire divisies, raamindelingen, balkons en loggia's.

De leesbaarheid van het ritme wordt bereikt door het juiste aantal elementen; te veel van hen verstoren het ritme. Ook moeten de afmetingen van de elementen correct worden geselecteerd - ritme van kleine decoratieve elementen, gebruikt op een groot vliegtuig, het kan de zuiverheid van de ritmes doen vervagen. Het is raadzaam om met kleur of textuur het ritme van de constructie van de zijwanden van de loggia te benadrukken, luiken, het gehemelte van de balkonplaten. Als het gaat om de kleuroplossingen van de gevel, verdienen lichte kleuren de voorkeur. Door de kleur- en textuurdifferentiatie van verticale en horizontale strepen komen de functionele kenmerken van het gebouw naar voren, markerende trappen, indeling van woonsecties. Versterking, Regelmatig geplaatste containers met bloemen kunnen worden gebruikt om het ritme te benadrukken. Alle genoemde en uitgevoerde oplossingen hebben een doorslaggevende invloed op de visuele uitstraling van het gebouw, straat, nederzettingen.