Het belang van groen voor stadsbewoners, nederzettingen, huis

Het belang van groen voor stadsbewoners, nederzettingen, huis.

Zon, lucht, groen – zijn de fundamentele en noodzakelijke voorwaarden voor een normale menselijke ontwikkeling, de weg om deze waarheid te begrijpen was echter lang en moeilijk.

De middeleeuwse stad was een compact complex van smalle huizen – in smalle straatjes – afgesloten met een ring van verdedigingsmuren. In navolging van het voorbeeld van architectuur gecreëerd in de omstandigheden van een warm mediterraan klimaat, beperkte Europese bouw gedurende vele eeuwen de toegang van lucht en zonlicht tot wooninterieurs. Dit had een doorslaggevende invloed op de verhouding van de grootte en het aantal raamopeningen tot de oppervlakken van de buitenmuren van het gebouw.. Door de geleidelijke overschrijding van de muren van de woningbouw en de verstedelijking van steeds koudere delen van Europa veranderden de eisen aan woongebouwen in de loop der jaren., wat resulteerde in een bredere opening van ramen voor licht en groen.

De constante ontwikkeling van de techniek van het bouwen van huizen maakte het mogelijk om het raamoppervlak te vergroten, appartementen uitrusten met loggia's, balkons en terrassen. Het was een beslissende stap om van een gesloten interieur een open ruimte te maken, een nauwer contact maken met de zon, een frisse bries, straatleven. Het contact van een doorsnee flat met groen bleef echter vooral beperkt tot de tuinen rondom de paleiswoningen.

In feite was het alleen in de architectonische oplossingen van de 19e eeuw. een begrip van waarden was geboren, wat lucht heeft voor het leven van de inwoners van spontaan ontwikkelende steden, zon en groen. Naast de groencomplexen rondom de paleizen worden stadsparken aangelegd, voor iedereen toegankelijk. De groene beek stroomt de straten in, bomen worden op de trottoirs geplant, het legt gazons aan die zijn verrijkt met struiken en bloemen.

De 20e eeuw introduceert groen in nieuwbouwwijken en steden met een brede stroming. De stedenbouwkundige planning van de nieuw ontworpen complexen scheurde de buitenste gebouwen uit elkaar, is afgeweken van het negentiende-eeuwse systeem van verhuurde bijgebouwen, gesloten werven-putten, ze behandelde niet alleen groen! als decoratieve factor. Alle groene elementen, zoals bomen, struiken en gazons, zijn een van de belangrijkste voorwaarden voor het moderne leven geworden, een garantie voor een betere gezondheid, bescherming tegen het aanhoudende lawaai van een moderne stadsstraat.

Vandaag de dag, waar de stadsbewoner doorbrengt 5/6 nachten in gesloten kamers van het huis, kantoren, tram-, bus, de drang naar recreatie is geboren, ontsnappen in de open lucht, naar de rookvrije zon, helder water van het meer, bosgroen niet verontreinigd met uitlaatgassen. Maar vakantie of recreatie op zaterdag en zondag wordt vaak beperkt door communicatieproblemen, hoge kosten. Het blijft dus ter beschikking van de onderschatte, klein, dagelijkse recreatie – rusten in de kleinste tuin van ons balkon of loggia. Balkons, loggia's en terrassen zijn een verlengstuk van het woonbinnenland en zijn niet omsloten door muren, open voor de zon, lucht, groen. Een modern woongebouw is niet meer somber dankzij de zwaluwnesten van balkons en loggia's gemarkeerd met clair-obscur, dik, betonblok. Balkons en loggia's, in de staat waarin de aannemer ze doorgeeft aan de bewoners, meestal hebben ze echter de neiging om een ​​dood decoratief element te zijn, vaak gebruikt als een handige puinhoop, junk magazijn. De kleintjes, open oppervlakken, onafscheidelijk van het appartement, ze kunnen niet worden bediend in hun onvoltooide staat. Om de eerder genoemde kleine recreatie te dienen, vergen zorgvuldig beheer van groen, bloemen.

De wijdverspreide verschijning van planten in appartementen, ramen, op balkons vond plaats in de 19e eeuw., zich spontaan ontwikkelen in de 20e eeuw. Gebruikers die willen kiezen voor de beste oplossing op het gebied van groen, om klimplanten en bloemen te kweken, en om functioneel een rustplaats goed in te richten, rijke literatuur schiet te hulp. Talrijke boeken en kleurrijke tijdschriften wijden hieraan – een keer een beetje, maar hoe belangrijk is het vandaag – veel ruimte. En ja, zoals groen in de grote stad, die niet alleen siert, maar het verbetert ook de levensomstandigheden, ja en de kleine, balkon-loggiawa, het geeft niet alleen kleur aan gevels, maar het biedt de voorwaarden voor een aangenaam verblijf, gezonde rust en isoleert van vervelende invloeden van buitenaf. Op grotere balkons en loggia's kunt u een minituin voor thuis creëren, en door verschillende soorten klimplanten te gebruiken om ze schaduw te geven, groene tuinhuisjes. In heet, zomerdagen, na een dag van hitte, balkon verdrinken in bloemen en slingers van wilde wijngroen, het wordt een oase van rust, "Hangende tuin van Babylon".

En wanneer alle eigenaren van balkons en loggia's voor hun ontwikkeling zorgen, onze huizen zullen er anders uitzien, straat, nederzettingen. De bogeige gevels met honderden dode balkonbakken zullen verdwijnen, met donkere oogkassen van de loggia.

Misschien, de enige doos die brandt met vurige rode geraniums zal andere huurders aanmoedigen om hun balkons te versieren, het zal een uitroepteken worden dat een wijdverbreid initiatief op gang brengt om het leven tussen de charme van groen te verbeteren, bloemrijke balkons, loggii, terrassen.