Het raam

Het raam

In moderne woonarchitectuur is het raam het resultaat van de berekening van de verhouding tussen het oppervlak en de vloer van de verlichte kamer, zorgen voor een minimale lichte toegang tot het interieur van het appartement. In de meeste oplossingen wordt deze kwestie bijna uitsluitend beschouwd met, het gezichtspunt van het beïnvloeden van het zicht op de gevel van het gebouw. De standaard uniformiteit van de grootte en verhoudingen van ramen wordt bepaald door de verplichte toepassing van normen, fabriekstechnologie voor het bouwen van gebouwen. Deze stereotiepe behandeling van een raam als opening met voldoende oppervlakte leidde hiertoe, dat er te weinig aandacht wordt besteed aan de afhankelijkheid van de verhouding en grootte van ramen van de functie van de ruimte, zijn oriëntatie, duidelijke differentiatie van de gevelopeningen, slecht of sterk zonovergoten, het plaatsen van de vensterbanken op het niveau dat overeenkomt met de functie van de kamer. Daarom zijn er appartementen die het grootste deel van het jaar onderbelicht zijn, die hun inwoners de gunstige effecten van zonlicht ontneemt. Zonlicht wordt onderschat om het menselijk lichaam te voorzien van belangrijke biologische en psychologische prikkels. Met deze belangrijke rol van de zon wordt rekening gehouden door de architectonische oplossingen van ziekenhuizen, scholen, kleuterscholen, kwekerijen.

Kijkend naar de gevel van moderne appartementsgebouwen, soms is het moeilijk te weten, waar is de keuken, badkamer, grote of kleine kamer. Betere modulaire coördinatie zou moeten – beperking van het assortiment schrijnwerk tot enkele typen – creëren een brede mogelijkheid van hun uitwisselbaarheid, verschillende sets maken. Door de ramen in keukens en kleinere kamers te verkleinen, is het mogelijk om ze met voordeel te vergroten in grote kamers. Het raam speelt een grote rol in het leven van de bewoners, beïnvloedt het karakter en de sfeer van het interieur, en van buitenaf bepaalt het de uitstraling van het gebouw.

Het raam heeft meestal een interne vensterbank en een externe vensterbank. De interne vensterbank is zoiets als een smalle tafel of plank, waarop bloempotten vaak worden geplaatst. De raamvleugels vormen echter een obstakel, vaak zonder ventilatoren, naar binnen geopend en gedwongen de potten eraf te halen. Met het oog op deze moeilijkheden steeds vaker, vooral in lagere gebouwen, bloemen worden gevonden in potten of dozen buiten het raam, geplaatst op een vensterbank en vastgezet met een reling van houten latten of gelaste ijzeren profielen.

De dozen kunnen ook onder de vensterbank worden geplaatst in opengewerkte containers van sterk aan de muur verankerde metalen spijlen.. De portemonnee biedt een grotere kans op contact met extern licht (van het Franse portefenetre). Het is een raam dat doorgetrokken is tot op de vloer, beschermd van buitenaf door een opengewerkte balustrade en glazen deurbladen die helemaal open kunnen. Deze oplossing geeft meer inzicht in de buitenruimte, het biedt echter veel meer bescheiden voordelen dan een balkon, op dezelfde manier, zoals op het raam, bloemenbakken kunnen buiten worden geplaatst.