Vereniging voor vaste planten – sierlijsten

Vereniging voor vaste planten – sierlijsten. Bodembedekkende vaste planten en heesters rond bloembedden.

Meerjarige bloembedden kunnen worden gebruikt als decoratieve aanvulling op gazons of terrassen. Maar ze kunnen ook afgewerkt worden met een gekleurde of groene rand.

De meer kleurrijke vaste planten, hoe mooier het contrast met de heg.

Een buxushaag met een zeer interessante vorm – lage en hoekige sponningen aan de zijkanten, en in de hoeken in de vorm van bollen.

Grab is niet alleen populair als kortingsrand, maar vooral als groene omheining. De heggen ervan zijn dicht, maar groen alleen in de zomer.

Taxusbomen hebben donkergroene naalden, op wiens achtergrond alle andere kleuren er prachtig uitzien. Ze zien er erg aantrekkelijk uit, zelfs als ze niet zijn bijgesneden.

Irga vereist regelmatig snoeien, omdat het erg snel groeit en gemakkelijk vertakt. Perfect voor lage randen.

Lage heggen, kleurrijke bosjes bloeiende vaste planten of struiken met bloemen – elk type rand en afwerking ziet er zeer effectief uit als aanvulling op een meerjarig bed. De keuze van de juiste planten hangt af van de keuze van de vaste plantensoorten, maar ook het karakter van de hele tuin. Gevormde hagen zien er goed uit in een gewone tuin, rijk bloeiend. Overwoekerd, verwarde struiken zijn meer geschikt voor natuurlijke tuinen.

Strak groen, perfecte vorm.

Buxus is een klassieker voor alle soorten vormheggen. In een tuin in landelijke stijl kan het een bloembed omlijsten dat is beplant met kleurrijk bloeiende planten, in parken wordt het gevormd tot heggen van verschillende afmetingen en vormen, zoals alleen jij je kunt voorstellen.

De plant is goedkoper dan buxus, maar met dezelfde applicatie, is een liguster. In juli, indien niet gesnoeid, is hij bedekt met witte bloemen, verzameld in paniculaire bloeiwijzen, die later clusters van marineblauwe bessen worden.

Donkere taxus kan de rol spelen van een rustige achtergrond van kleurrijke bedden. Het ziet er in de herfst erg mooi uit, wanneer de kleintjes schijnen tussen het donkergroen van de bladeren, rode bessen. De hoogte van de haag is afhankelijk van hoe de sponning wordt geplant – Heesters kunnen hoge vaste planten een uitstekende bescherming bieden tegen wind, maar kleinere vaste planten kunnen ze niet verdoezelen.

Groene boog boven de ingang. Om in een meerjarig bed te kunnen werken, er moet voldoende doorgang zijn in de heg. Kleine poorten zien er erg effectief uit, bovenaan gesloten met een groene plooi. De doorgang kan ook worden afgedekt met planten die in de vorm van een kolom zijn gesneden.

Een groen struikgewas bedekt met bloemen.

De bloeiende struiken die het vaste plantbed scheiden van andere delen van de tuin, zien eruit als een deel van het bed. Veel geweldige bloemen, zeer decoratieve struiken kunnen ook vrij worden gesnoeid. De kleur van hun bloemen bepaalt de uiteindelijke keuze (afgestemd op de kleuren van bloeiende vaste planten) en hun lengte. Als we maar van plan zijn om de rand van een kleurrijke patch te planten, we kunnen voor dit doel bijvoorbeeld wateraardbei gebruiken, decoratieve kweepeer, barbulę (Caryopteris) en tawula.

Zodat bloeiende struiken zich van hun mooiste kant kunnen laten zien, enige voorzichtigheid is geboden bij het snijden. Na de bloei kunnen de scheuten worden ingekort, indien mogelijk moeten ze echter zo vrij mogelijk groeien, alleen dan produceren ze veel bloemknoppen.

Hortensia's zien er ook mooi uit aan de rand van de sponning. Ze kunnen echter niet worden bijgesneden, omdat ze bloeien op eenjarige planten.

Jasminowiec is een zeer populaire tuinstruik. Voor meerjarige bedden moeten lage variëteiten worden geselecteerd.

De sierbes is erg decoratief. De struik kan worden gevormd, maar dan bloeit het niet zo mooi.

De Japanse kweepeer kan een hoogte bereiken van wel 2 m. Het verdraagt ​​snoei en kan tot een struik worden gevormd.

Wateraardbei bloeit erg vroeg. Het heeft geen speciale eisen en is perfect om te snoeien.

Grassen (hier hersenen) ze omlijsten het bloembed en verbinden het voorzichtig met het gazon.

Isotoma is erg mooi, maar een zeldzame plant. Het wordt aanbevolen in koudere gebieden.

Epimedium houdt van vochtig, koele grond en verdraagt ​​halfschaduw goed. Sommige soorten zijn groenblijvend.

De lus is het hele jaar door decoratief – in het voorjaar heeft het lila bloemen, later langwerpige bladeren.

Bosjes lage vaste planten, in alle kleuren.

Bosjes vaste planten kunnen decoratieve kleurrijke vlekken op de rand van het bloembed creëren. Zodat ze met succes aan de rand kunnen worden geplant, rond de bloembedden. De enige voorwaarde voor de juiste selectie van planten is hun hoogte – de rand moet altijd enkele centimeters lager zijn dan de onderste planten in het bed. De kleurrijke rand van het bed kan de basiskleur van vaste planten accentueren of accentueren. De overgang tussen het bloembed en het gazonoppervlak kan gemakkelijker worden gemaakt door op hun border decoratieve grassen van andere tinten groen of vaste planten met decoratieve bladeren te plannen.

Alle vaste planten die kleurrijke kussens creëren, hebben een zeer goed voorbereide grond nodig. Terwijl ze groeien, vormen ze een dichte wirwar van scheuten, bladeren en bloemen, waardoor het zelfs onmogelijk wordt om de grond later te wieden of los te maken. Vaste planten worden het best gevoed met vloeibare meststoffen, zal composteren, waarmee we planten bedekken voor de winter, bevat te weinig voedingsstoffen.

Tafel – plantenselectie.

Wintergroene struiken Bloeiende struiken Bloeiende vaste planten voor bodembedekkers
Berberis buxifolia (Doen 40 cm) Berberis wilsoniae (Doen 2 m) Alyssum saxatile (Doen 30 cm)
Buxus sempervirens (Doen 40 cm) Chaenometes japonica (Doen 2 m) Aubrieta X inwoners' (Doen 10 cm)
Berberis verruculosa (Doen 1 m) Cotoneaster divaricatus (Doen 3 m) Cerastium tomentosum (Doen 15 cm)
llex crenata (Doen 1 m) Deutzia gracilis (Doen 1 m) Dianthus (Doen 30 cm)
Prunus laurocerasus (Doen 1 m) Kerria japonica (Doen 2 m) Iberis sempervirens (Doen 20 cm)
Taxus baccata (Doen 1 m) Philadelphus lemoinei (Doen 2 m) Lavandula angustifolia (Doen 30 cm)
Ligustrum vulgare (Doen 2 m) Potentilla fruticosa (Doen 1,50 m) Phlox subulata (Doen 10 cm)
Thuja plicata (Doen 2 m) Ruwe roos (Doen 1,50 m) Saxifragaa X arendsii (Doen 15 cm)