Selectie van vaste planten – kunst van het componeren

Selectie van vaste planten – kunst van het componeren. Spelen met kleur, vorm en grootte.

Veel vaste planten groeien zo snel, dat het na een paar jaar moet worden verdeeld en opnieuw moet worden geplant. We hebben dus een geweldige kans om nieuwe uit te proberen, interessante plantcombinaties.

Geranium en rododendrons bloeien uitbundig in mei.

Aksamitne, de ongelooflijk heldere bloemen van volle pioenrozen zien er bijzonder decoratief uit naast de kleine azalea's.

Funkies hebben zeer decoratieve bladeren. Ze zijn geschikt voor halfschaduwrijke plaatsen. Ze zien er geweldig uit naast het snoepje.

Epimedium (voor) en Kokoryczka voelen zich goed in halfschaduw. Als inheemse wilde vaste planten hebben ze nauwelijks verzorging nodig.

Elke tuinman is blij, als er constant iets bloeit in zijn tuin en alles prachtig groeit. Het wordt echter te veel met de tijd – de grootste vaste planten moeten worden verdeeld en opnieuw worden geplant, zodat ze andere planten niet volledig verstikken. De beste manier om de nieuwe planten die op deze manier worden verkregen, te beheren, is door ze in de nieuw opgerichte bedden te planten. Misschien is het de moeite waard om ze te combineren met grassen, struiken of andere vaste planten – in contrasterende kleuren of juist integendeel, met geharmoniseerde kleuren. Veel mooi groeiende vaste planten hebben een lage substraatbehoefte. Je kunt ze overal planten waar je maar wilt – niet alleen in bestaande bedden, maar ook aan de randen van de bedden beplant met struiken, op een stuk gazon voor de omheining of in de verlengde vijverrand, tot nu toe begroeid met gras. Er zijn natuurlijk zoveel manieren om een ​​korting te ontwerpen, hoeveel plantensoorten. Ze kunnen echter allemaal worden teruggebracht tot een paar basisprincipes: we combineren planten met een contrasterende kleur of planten met geharmoniseerde kleuren, we benadrukken de verschillen in hun vormen, zoals blad- of bloemgrootte en planthoogte. Je kunt ook verschillende plantensoorten naast elkaar combineren, bijvoorbeeld door vaste planten te combineren met grassen, struiken, bolgewassen of met zomerbloemen. Het belangrijkste, om één element beide op kleur te maken, en de vorm van de bladeren domineerde de hele groep planten, waardoor het karakter ervan wordt bepaald. Een combinatie van teveel heel verschillende planten ziet er over het algemeen niet geweldig uit.

Kleurrijke voorjaarsvoorstellen. Siberische bollen, narcyzy, Hyacinten zijn dan de versiering van het meerjarige bloembed, wanneer alleen de eerste bladeren van andere planten uit de grond komen. In het voorjaar hebben ze alle kortingen voor zichzelf, later, wanneer ze hun schoonheid verliezen, wordt bedekt met weelderig groeiende vaste planten.

Kleurrijke plantensamenstellingen, zorgvuldig gepland.

Vaste planten en zomerbloemen. Een bed dat zo is ontworpen, vereist een basis "structuur" van vaste planten, bij voorkeur met gelijkaardige vormen en kleuren. Zomerbloemen die elk jaar veranderen, maken het bloembed gevarieerder. Dankzij hen kun je eindeloos spelen en keer op keer nieuwe combinaties van kleuren en vormen uitproberen. Zomerbloemen die speciaal voor vaste planten worden aanbevolen zijn: kledingvoorschrift (roze, wit), czarnuszka (lavendel), kust smagliczka (paars, Wit), Rudbekia (geel, Rood), gailardia (geel, Oranje), vingerhoed, salie (Rood, paars), kaasjeskruid (roze, Wit), kosmos (Purper, roze, wit), gillyflower (lavendel, Wit), decoratieve tabak (roze, wit), fluweel (geel, Oranje), Werbena (donker roze, Wit), zinnia (roze, Wit).

Vaste planten en grassen. In dergelijke combinaties zijn de relaties omgekeerd: gras vormt een rustgevend element, verschillende aansluiten, felbloeiende vaste planten. Omdat veel gras vereist dat het droog is, slecht substraat, ze moeten liever worden gecombineerd met vaste planten voor rotstuinen, goed verdragen van droge oppervlakken. Ze kunnen bijvoorbeeld een rotslibel zijn, gele kamille, jij verguld (Chrysopsis), tuinbel, pyrethrum, een anjer van kaarten. geranium, het sterretje, len, sasanka, rotstuin, rojnik murowy, sedum, ereprijs.

Vaste planten en rododendrons. Alle vaste planten die van los houden, kunnen in dergelijke bedden worden geplant, zuur medium – tawułka, een kraan, picknick (Smilacina), thiarella, harten. De korting ziet er het mooist uit, waar vaste planten geplant voor rododendrons het oppervlak van het substraat volledig bedekken.

Bladeren en bloemen – de lila ereprijs schijnt voor de fluweelachtige, grijs vagevuur (aan de linkerzijde). Squill, funkie (beneden) en hyacinten in een runianka-kleed vormen een ongebruikelijke en interessante combinatie.

Kleurcontrasten: paarse salie voor gele goudvis (Asphodeline) of een eilandje van zomerasters in een zee van goudgele Rudbeckia ziet er rijk en sierlijk uit, dat beide intense kleuren niet in dezelfde hoeveelheid verschijnen.

Wilde vaste planten veranderen het gazon in een veelkleurig gazon, bloeiende weide.

Bloemenweide de laatste jaren is het erg in de mode, omdat het er geweldig uitziet, niet veel zorg nodig hebben. Vaak moeten er echter meerdere jaren verstrijken, voordat er veelkleurige bloemen tussen het gras groeien. De wachttijd voor het uiteindelijke effect kan worden verkort, door groepen wilde vaste planten tussen het gras te planten. Ze zijn hier perfect voor, b.v.. verguldsel, geranium, schakelaars, rood met witte krib Centrantus.