Kamchatka sjakkbrett (Fritiliaria camschatcensis)

KamchatkaDet forekommer vilt ikke bare i Kamchatka, men også på Aleutian og Kuril Islands samt i Nord-Japan og Nord-Amerika. Oftest kan det sees i våte enger og i skogkanten.

Løkene er sfæriske, i diameter 2-2,5 cm, sammensatt av mange skalaer. Ganske tette planter vokser fra dem 30-35 cm, med forskjellig vekststyrke og farge på blomster. Bladene er avlange elliptiske, ordnet i krøller. Blomster, innebygd i toppen av skuddet, har en lengde 3 cm og veldig original, brun-lilla farge; på innsiden kan kronbladene deres være grønnaktige eller gråsvarte. Planten blomstrer fra slutten av mai til begynnelsen av juli.

Kamchatka rutebrett er den eneste japanske arten, som vokser godt i europeiske hager. Krever humusjord, litt syrlig (helst torv), tilstrekkelig fuktig. Lubi miejsca częściowo ocienione. Når det blir tatt godt vare på, produserer det mange løk, takket som den vokser raskt. Krever hyppig endring av kultiveringsstedet.