Voksende sjakkbrett

• Każdy gatunek wymaga innej gleby.

• Najlepszą porą sadzenia cebul jest koniec sierpnia i początek września (plantet for sent, kan fryse). Plantedybde og avstand mellom planter skal være lik fire ganger diameteren på pærene (den keiserlige kronen er plantet grunnere – gjøre 25 cm).

• Przed zimą rabaty z szachownicami trzeba przykryć słomą lub liśćmi.
• Po zdjęciu zimowej okrywy, så snart vegetasjonen begynner, vi begynner å mate plantene med gjødsel (helst flerkomponent), som etter spredning blandes forsiktig med underlaget. Vi bør plante rabatter på hver kvadratmeter innen utgangen av mai 40-60 g gjødsel i flere oppdelte doser.

• Szachownice mogą rosnąć w tym samym miejscu przez kilka lat, men de må lukes systematisk – selv om sommeren, når bare pærene er igjen i jorden.

• Jeżeli planujemy przesadzanie cebul na nowe miejsce, da burde vi grave dem opp, gdy pędy i liście zżółkną i zaczną zasychać tzn. de fleste arter i slutten av juni, en sen blomstring i juli.

• Do przechowania wykopanych cebul najlepiej nadaje się dobrze wietrzone pomieszczenie (temp. 17-20° C). Å dekke pærene med sagflis beskytter dem mot å tørke ut.

• Przyczyną słabego wzrostu i braku kwiatów mogą być choroby wirusowe. Bladene til infiserte planter er ofte forvrengt, lysegrønn med gule striper. Symptomene blir verre for hvert år, derfor må syke planter graves opp og ødelegges (best å brenne).