Sjakkbrett (Fritillaria)

sjakkSjakkbrett (Fritillaria) tilhører liljefamilien. De vokser vilt hovedsakelig i den kontinentale klimasonen - i Asia, og også i den vestlige delen av Nord-Amerika, helt til Alaska. Det er sannsynligvis ingen botanisk slekt blant de løkplanter, som ville være rikere i arter. Så langt, omtrent 130 sjakkbrettart.

Vegetasjonsperioden til sjakkbrett er om våren. I løpet av sommervarmen går den overjordiske delen av dem tapt, og bare pærene blir igjen i jorden. Om høsten spirer det nye røtter, men stilkene med blomster og blader utvikler seg ikke før på våren året etter. Individuelle arter er forskjellige i høyden (noen oppnår til og med 120 cm, og andre, miniatyr, kun 20 cm), formen og fargen på blomster, samt størrelsen på pærene. Noen vokser ut av små centimeter-diameter pærer, andre fra ekte løk-kolosser, hvis diameter er 13-16 cm.

Det keiserlige sjakkbrettet ble først dyrket i hagene. Den kom til Europa på 1500-tallet., da hun ble hentet fra Konstantinopel til Wien, og derfra til Nederland og England. Siden den gang har mange andre sjakkertyter kommet seg inn i europeiske hager.