Keiserlig sjakkbrett

Dette anlegget, også kjent som den keiserlige kronen, forekommer i Tyrkia, Iran, Afghanistan, Pakistan og Kashmir, på steinete klipper, steinete bakker og i kratt. Den vokser i høyden 1000-3000 m n.p.m.

Løkene er veldig store – kan nå en diameter på opp til 16 cm. De består av bare noen få kjøttfulle skalaer, følsom for skader. Det er et dypt hull i hver løk – stilkemerke. Du kan se en knopp i den, hvorfra en ny stamme vokser året etter. Planter vokser til og med opp til høyder 120 cm.

Veldig tykk, stive stilker er tett bladrike minst halvveis opp. En fantastisk bladplomme vokser fra toppen av planten, under hvilke de mursteinfargede blomstene er konsentrert. Varianter med oransjerøde og gule blomster ble også avlet. Keiserlige sjakkbrett blomstrer i andre halvdel av april og begynnelsen av mai. Ved foten av hvert kronblad er det et honningekstrakt som avgir store dråper nektar. I Iran er det derfor disse plantene kalles "Marias tårer". I sin tur, ifølge en annen legende, er den keiserlige kronen den eneste blomsten, som nektet å bøye hodet på tidspunktet for Kristi korsfestelse og gråt siden den gang.
Disse plantene krever et varmt sted, skjermet for vind. Vi planter dem i godt drenert jord, at overflødig vann kan renne fritt. Ellers røttene – og til og med hele løk – de råtner lett.
De grønne, keiserlige ruteposer er veldig dekorative og passer for buketter (du kan også tørke dem).