Terning sjakkbrett (Fritillaria meleagris)

rutebrettformetDet forekommer vilt i Europa – f.eks.. i Nord-Jugoslavia, sørlige delen av Russland, noen ganger kan det også sees i det sentrale Frankrike og sør i England. Den vokser i elvedaler, i drenerte myrer, ofte i store grupper. Løkene er sfæriske, litt flat, diameter opp til 3 cm. Planter blir høye 30-40 cm. De har tynne stilker med noen smale blader, ferdig med en blomst med lengde 3-3,5 cm. I mange varianter er kronbladene av blomsten dekket med firkantede flekker. Varianter med hvite blomster plantes i hagene, klar- og mørk lilla.

Terninger med terninger vokser godt på solrike steder og i delvis skygge, i fuktig jord, litt syrlig. Den blomstrer samtidig med det keiserlige sjakkbrettet, altså i begynnelsen av april og mai.

Kubesjakkbrettet er under beskyttelse i Polen. Det eneste stedet, der den vokser vilt, det er våte enger i San-dalen nær Przemyśl.