Surfinia og andre

petniaDen fossende petunia er populært kjent som Surfinia, navnene på den første gruppen av disse plantene, som ble brakt til Polen. Vi har valget mellom minst et dusin andre grupper av fossende petunier med forskjellige navn, i mange varianter og farger.

Cascading petuniaer er resultatet av avlsarbeid, Målet var å skaffe flere blomstrende planter enn den hittil dyrkede petuniaen, motstandsdyktig mot ugunstige værforhold og lett å forplantes fra borekaks.

Japanske oppdrettere brukte gentekniske metoder når de krysset ville petunia-arter og deres sorter. Disse verkene har gitt fantastiske resultater – så en ny plante ble født, som ble kalt Surfinia. Dette navnet dekker hele gruppen av fossende petunia-varianter, med blomster i forskjellige størrelser og farger, og er proprietær til Suntory Ltd.. i Keisei Rose Nursery Inc.. Fra Japan.

Mange selskaper jobber samtidig for å skaffe seg blomstrende petuniahybrider, derfor ikke rart, at nesten samtidig en gruppe fossende petunier dukket opp på det europeiske markedet under det vanlige navnet Cascadia, valgt av selskapet Danziger fra Israel. Snart fikk de selskap av Futura petunias og Sunlovers, fra Schmulling, og Sylvana (fra Westhoff), Solana Royal (Liebieg), Constana (Koniger) og Anthofinia (Scharrachbergheim).

Senators cascade petunias fra det franske selskapet Philiomel Horticulture SA er i salg, Fortunia, promotert av tyske frøbedrifter Benary og Walz, oraz drobnokwiatowe odmiany grupy Million Bells (Suntoiy Ltd.. i Keisei Rose Nursery Inc.), Petitunia (Danziger), og også Carillion – effekten av arbeidet til japanske oppdrettere fra Sakata-frøfirmaet.

I tillegg til utenlandske varianter, kan blomsterhandlere kjøpe polske varianter av fossende petunier kalt Ursynia, avlet av professor Henryk Chmielą fra Warszawa universitet for biovitenskap og oppdrettet av Vitroflora-selskapet fra Łochów nær Bydgoszcz.