Dam for nybegynnere

damKinesiske gartnere anbefalte det allerede for hundrevis av år siden, å sette opp en dam i hagen. Stol på dem og finn et sted for dem også hjemme, selv på balkongen. Vann gir flere fordeler, enn du tror.

Selv i den minste hagen er det verdt å ha et sted for en dam. Vannoverflaten vil optisk forstørre rommet, som gjenspeiler himmelen og planter. Et vennlig mikroklima vil helt sikkert opprettes rundt det. På varme dager vil fuktig luft kjøle de nærmeste omgivelsene, det vil også forhindre at plantene tørker ut. Lyden av vannet vil berolige nervene dine, og stille, Et jevnt sprut vil redusere hjertefrekvensen og bidra til å slappe av anspente muskler. Vann, spesielt fra den sprutende fontenen, det kan også bli et flott filter av luftforurensende stoffer: pollen, kurs. Det bør verdsettes spesielt av allergikere!

Blomster til en flytende hage

Kaczeniec – Egnet for å plante kantene på en dam. Den vokser i høyden 15-30 cm. Den blomstrer om våren og forsommeren.

Iris – Vi planter den i den våte sonen rundt dammen, blomstrer på begynnelsen av sommeren. Liker et solrikt eller litt skyggelagt sted.

Nøkkerose – Den har fine hjerteformede blader og vakre blomster, men lave krav. Den vokser godt på solrike steder. Den blomstrer om sommeren.

Jaskier – Den blomstrer sent på våren og holder seg på skudd i lang tid. Han liker et solrikt sted. Den vokser sterkt og raskt.

Nøkkerose – Den har hvite eller rosa blomster. Jeg trenger dypt vann – tanken må ha minst 60 cm dyp, ellers vil ikke planten vokse.

Hva fisker

Sturgeon – Den tilhører den store fisken, så ikke dyrk den i en liten dam. Det trenger også mye oksygen. Den svømmer hovedsakelig i bunnen, derfor er det nødvendig å skaffe ham mat, som synker til bunns. Han spiser alger villig.

Dekorativ korskarpe – Også kalt gullfisk, har mange fargevariasjoner fra gylden gul til mørkerød. Han vil tåle alle forhold.

Det perfekte stedet for en dam bør være solfylt om morgenen, og om ettermiddagen skyggelagt. Overflødig sol fremmer multiplikasjonen av alger, noe som betyr behovet for hyppig vannrensing og dannelse av mygghabitater.
Du kan installere et belysningssystem i og rundt dammen, som vil gi en fantastisk effekt på en sommerkveld. De kan være spesielle, storm- og temperaturbestandige flytende lamper eller til og med flomlys under vann.

Hvordan sette opp en liten dam

1. Zaznacz kontury

Den enkleste måten å lage en søm på, ved å bruke en ferdig form av plast. Det finnes et stort utvalg av modeller i forskjellige størrelser i hagebutikker. Plasser skjemaet på det valgte stedet og tegne omrisset – merk den med innsatser eller sand.

2. Wykop dół

Det skal være i samsvar med formen på formen, men dypere og større med ca.. 10 cm på hver side.

Hell på bunnen av utgravningen 10 cm lag med sand.

3. Osadź formę

Legg formen på sanden, fyll ut 1/3 vann. Kanten på kokekaret skal være på samme nivå. Sjekk med et vater, formen er riktig justert vannrett.

4. Umocnij oczko

Det er en voll av sand mellom skjemaet og kantene på utgravningen. Hell vann over det, for å fylle plassen tett. hvis det er nødvendig, tilsett sand. Hell i vannet. Pynt bankene med småstein.

5. Planter plantene

Det er best å legge dem i kurver eller spesielle åpne lommer laget av kokosfiber. Røttene vokser lett gjennom øynene og trekker næringsstoffer fra vannet, og i tilfelle vannbytte, kan de lett fjernes. På 1 kvm. de er nok 2-3 planter, av hvilke 1/3 skal være undervannsplanter.

6. La fiskene komme inn

Plasser posen med fisk i dammen for å jevne ut temperaturen.

Etter en halvtime åpner du den forsiktig og blåser litt vann fra dammen. Gå til en annen 10 minutter. Slipp deretter fisken. (Forsiktighet!

Det må ikke være mer enn 1 kubikkmeter vann per kubikkmeter vann 80 cm av fisken – du teller det, ved å legge sammen lengdene på all fisken din.)