Jayens kreativitet kjenner ingen grenser

sojkaI slutten av september opplever kolonien jays et jordskjelv. Fugler kommer fra alle kanter. Alle bærer strupen etter 12 eikenøtter, noen få kan fortsatt passe i nebbet. De dekker sin vanlige rute flere titalls ganger om dagen, fra soloppgang til solnedgang, i nesten fire uker. I løpet av denne tiden er jayen i stand til å plassere i nærheten av reiret selv til 10 tusen eikenøtter. Hver i et annet utklippstavle! Med slike bestander er vinteren ikke en trussel mot jays.

En slik flytur er risikabelt for livet. Dette er fordi jays er dårlige flygeblad og ikke har noen sjanse til å møte en hauk eller en spurvhauk i det fri.. Derfor bygger de bare reirene sine der, hvor de er i stand til å gjemme seg: i skogen.

Jays kreativitet i å skjule vinterforsyninger er enorm. De gjemmer dem etter et bestemt mønster. F.eks: en jay skjuler forsyningene sine 60 centimeter vest for den store eik, naboen hennes – meter øst for dette stedet. Planen deres om å skjule forsyningene sine om vinteren er hardkodet i hodet på dem! Derfor finner de som regel skattene sine uten store problemer under snølaget. Imidlertid forblir mange eikenøtter i bakken til våren. Dette er ikke tilfeldig: de unge skuddene som utvikler seg fra dem, er tross alt en stor delikatesse for kyllinger.

En vår oppdaget jeg det, at jays valgte et sted under en stor eik som vokste i hagen min hjemme til vinterkammeret sitt. Det var nært, at en ekte eikeskog ville vokse under vinduene mine!