Viktig – selv deres rivaler blir hjulpet i tider med nød

øyenstikkereVi kjenner disse enorme insektene med den metalliske glansen av vingene veldig godt. Om sommeren legger hunnene egg i nesten alle dammer, dykking under vannoverflaten. Etter en stund prøver den gjennomvåt kvinnen å ta seg opp i luften.

Det viser seg imidlertid, at vingene flagrer hjelpeløst, treffer vannoverflaten. Kan det bety kvinnens død, som etter å ha lagt eggene ganske enkelt blir unødvendige for naturen? Hun kan ikke komme seg ut under vannet alene!

Dette er imidlertid akkurat der hannen kommer inn, som prøver å kidnappe den valgte han. Det ser ut som, som om et helikopter reddet overlevende fra et synkende skip. dessverre, hunnen er tydeligvis tyngre enn kjærlighetsfuglen sin, og øyenstikkere kan ikke heve seg over vannet…

Så hopper den andre hannen opp fra vannliljebladet, ti, som nettopp har blitt drevet ut av parringsområdet av forloveden. Er det anledning til hevn?? Nei! Den andre hannen klemmer den første, og bare alle tre kan ta luften.

Dette uvanlige tilfellet med redning blant insekter ble observert av prof. Armin Heymer, sjef for det franske Laboratoire d'Ecologie General i Brunoy.

Viktig, å være ekte rovdyr blant insekter, ha en fenomenal evne til å tilpasse seg miljøforholdene. Dette sees best når du jakter. "Kjørecomputer” øyenstikker bestemmer avstanden og retningen til offerets fly øyeblikkelig og leder dem til målet. Noen få centimeter før byttet tilpasser øyenstikkeren tempoet sitt etter flyet, for så å fange henne.
Øyenstikkere legger stor vekt på særpreget til deres bostedsområder, det vil si til blomstene og bladene til vannliljer. Alltid skjønt, når man er i fare, de andre styrter til unnsetning. “Det er dumt å ville spare, de handler om samleie”- dette er en typisk reaksjon av mennesker etter å ha hørt innsikten til prof. Heimera. Ingenting av det – Dragonfly altruisme har ingenting å gjøre med sex!