Akvariets fortryllede verden

akvarium“Akvariet er en fin dekorasjon for leiligheten og samtidig en livlig kilde til pedagogisk underholdning; ved å samle vannplanter og dyr i et reservoar som passer for deres liv”.
Dermed skrev inn 1856 år, den berømte tyske akvaristen Emil Adolf Rossmassler. Mote for akvariehobby har pågått i Europa siden 1800-tallet. Store akvarier ble bygget i dyreparker. Interessant fisk ble hentet fra de fjerneste hjørner av verden. Oppvarmingssystemene ble forbedret, lufting og rensing av vann. Det ble gjort en innsats for å skape forhold som ligner det naturlige miljøet, fisken som lever i dem. Den dag i dag er akvariedepartementene i dyreparker en fantastisk trollmannsverden full av skjønnhet og farger. Du kan se innbyggernes liv i flere timer.

Akvaristikk er ikke bare en estetisk opplevelse, det er først og fremst økologi, det vil si studiet av organismer i "deres hjem”. (Oikos på gresk betyr hjem, en logoer -nauka). Bak glasset ser vi en egen naturverden, der miljøet og levende organismer er uløselig knyttet og samhandler med hverandre.

Vi kan ha en så fortryllet verden bare for oss selv, i ditt eget hjem. Men før vi satte opp et akvarium, du bør gjøre deg kjent med fiskens vaner, vi ønsker å avle. Vi må vite det, hvilken fisk som kan leve sammen, og som vil kjempe mot hverandre. Hva du skal mate dem med, hvilke planter som lever i sitt naturlige miljø, hva skal vanntemperaturen være, hvor mye luft de trenger, lys. Selv den vakreste gullfisken, lukket i en glasskule, vi vil ikke glede oss over det lenge, enn si det, at han ikke vil oppfylle våre ønsker, fordi han sovner av å ikke ha nok oksygen.