ROSER ASSORTMENT – VARIETER KULTIVERT I POLEN

ROSER ASSORTMENT – VARIETER KULTIVERT I POLEN

Det kan sies uten overdrivelse, at ingen av prydplantene var av en slik interesse for oppdretterne, som en rose. Fra de siste årene av det attende århundre var det så mange nye varianter, at det for tiden er omtrent et dusin tusen av dem. I Polen har sortimentet lenge vært rikelig og variert, fordi planteskolene våre alltid har produsert de beste og vakreste variantene på verdenslisten.

På begynnelsen av dette århundret ble de første variantene av bukettroser - R.. polyantha hort., som i likhet med renovererne ikke overlevde for lenge i bred kultivering. Imidlertid spilte de en stor rolle, beriker floraen i parkene våre, nye grøntområder og hager, høye og holdbare dekorative verdier. Først av dem, det som ble plantet hos oss, til: Clotilde Soupert, Katherine Zeimet, Fru Norbert Levasseur, Or-lener Rose, Aennchen muller, Ellen Poulsen, Fru Jules Gouchauld; senere kom: Marshal Foch, Verdun, Goldlachs, Verdens ære. I tillegg ble den daværende vanlige Bourbon-rosen veldig ofte funnet (R. Bourbon After) Suvenir av Malmai-son, som har vært av stor fortjeneste spesielt for offentlige grønne områder, å være nesten 100 år på rad av de mest verdsatte og masseplantede sortene.

På 1920-tallet ble de første variantene av buketthybrider introdusert for grønne områder (R. polyantha hybrida hort.). Her er de viktigste av dem: Det kunne han ha, iDistinction, Dorothy Dix, Elsę Poulsen, Joseph Guy, Kirsten Poulsen, J. F. Muller fyrlys, Heidekind. Senere varianter av denne rasen inkluderer: Dagmar Spath, D. T. Poulsen, framgang, Fru van Straaten van Nes, Ingar Olsson, Donald Prior, Anne Mette Poulsen, Helgoland, Rouge. Właśnie róże bukietowe tej rasy były w ostatnich latach przed wojną najpospoliciej sadzone na terenach zieleni miejskiej, fortrenger mer og mer sine gamle småblomstrede søstre.

På 1920-tallet så vi også en massiv utvidelse av tehybrider i vårt land (R. thea hybrida borte.) og Pernet-hybrider (R. pernetiana hort.). Hybrider konkurrerer vellykket med renovatører, og også med de sjeldent dyrkede bengalske rosene (R. chinensis var. semperflorens Koehne), teselskaper (R. odorata Søt) og Burbonne ble mestret nesten av de daværende samlingene av storblomstrede roser, bringe flere og mer interessante fargekombinasjoner, edlere former, mer rikelig blomstring. Karakteristikkene for utvalget av roser som ofte dyrkes på 1920-tallet, ville være ufullstendige, hvis de ovennevnte løpene skulle ignoreres. For nyinstallatører er det allerede den ordspråklige "svanesangen". De utgjør i gjennomsnitt bare ca. 10% utvalg varianter. Til varianter, som nevnt i begynnelsen, åpner karrieren til roser i vårt land på begynnelsen av 1800- og 1900-tallet, det var flere dusin, blant hvilke følgende skiller seg ut i forgrunnen: Kaptein Christy, Kaptein Hayward, Duchesse of Sutherland, Fru Karl Druschki, Georg Arends, Georg Dickson, Heinrich Munch, Hugh Dickson, Magna Charta, Misters John Laing, Hilsen fra Sachsen, Ulrich Brunner arkiverer.