Identifisere vanlige ugress

Identifisere vanlige ugress

En ugress er en plante, som vokser på feil sted. Så enhver plante kan være et ugress. For eksempel, nydelig teppe, som ser bra ut i skyggefulle steder under trærne, det blir et luke, når den dukker opp i grønnsakshager, blomsterbed eller i drivhuset. Noen gress er bra for en plen, men ikke for tilstøtende blomsterbed. Vakre blomstrende planter blir til ugress, når de sprer seg over hele hagen alene eller vokser så raskt, at de forhindrer utvikling av nærliggende planter på kort tid. Det er mange situasjoner, der ugresset viser seg å være et stort tre, kryp eller hekk (spesielt hvis det tilhører en nabo!).

Selvfølgelig er ikke hver luke et problem i hagen. Hvis vi bryr oss, at hagen vår blir et hjem for mange representanter for den naturlige verden, noen ugress kan hjelpe oss med dette. Vi må imidlertid ta vare på deres utvikling, fordi de kan være kilden til ulike sykdommer eller grunnlaget for skadedyr som angriper planter dyrket i hagen. Ugress konkurrerer også med andre planter om plass, lys, vann og næringsstoffer. Å effektivt bekjempe ugress, det er verdt å bli kjent med de vanligste representantene. Å vite om egenskapene og posisjonene til typiske ugress vil hjelpe oss med å bekjempe dem mer effektivt.

Naturlover

I naturen fylles frie jordflater raskt opp. Selv på søppelhaugene vil det dukke opp frø som ofte blåses av vinden, hvorfra ugress vil spire og vil vokse haugen om noen år. For det første kan de være brennesle, senere torn ugress, og til slutt plantene til slike trær, som hyllebær eller sycamore. Det samme vil skje med plenen. Hvis vi slutter å klippe den, med tiden vil den først forvandles til en busket busk, og deretter inn i skogen. De gamle forsømte hagene er derfor også et fellesskap med dyrkbare avlinger, hva luke. Jordtype, sollys og fuktighet har stor innflytelse på dette, hvilke frø som vil spire. Hvis jorden er næringsrik og sur, noen ugressarter vil utvikle seg der, hvis jorden er fruktbar og basisk, andre vil dukke opp. Det er en verdifull indikator for jordtype. Tette klynger av nesle er et tegn, at landet er fruktbart og fuktig. Feltvalmue vil dukke opp på den fersk gravde jorda (Papaver rhoeas) og svart nattskygge (Solsvart), selv om frøene deres lenge hadde blitt begravet under jorden. Den forrige hestebeiten vil derimot helt sikkert vokse sorrel. På fruktbar jord, f.eks.. i grønnsakshagen, sannsynligvis vokser vanlig stjernegress (Stellaria media), keratose (Cerastium), vanlig gammel mann (Senecio vulgaris) og komosa (Chenopodium).