Japansk knotweed

Japansk knotweed

Japansk knotweed, også kalt skarpkantet (Fallopia japonica syn. Polygonum cuspidatum), det blir en stadig mer vanlig luke i hagene våre. Anlegget er så ekspansivt, at f.eks.. i Storbritannia er det spesielle regler for avvikling, og det nye prosjektet innebærer å bringe plantens naturlige fiender fra Fjernøsten – insekter og sopper som bare er spesifikke for knotweed. Det polske miljødepartementet har også begynt å utarbeide et spesielt lovutkast. Selv om arbeidet med prosjektet ble avviklet, i beskyttede områder introduseres spesielle programmer for å bekjempe denne spesielt invasive luken. Kampen er ekstremt vanskelig. Det er nok å si, at planten regenererer seg fra vektfragmentet som er igjen i jorden 0,2 g. Å dekke bakken med folie eller ikke-vevd agrotextile gjør heller ikke mye. Jordstenglene til en plante trenger gjennom området 7 m vannrett og 2 m ned i bakken. Så knotweed vises veldig raskt i andre deler av hagen. Selv saker er kjent, da knuten kom inn i bygningen gjennom sprekkene i veggen.

Det hele gjør det, at det er ekstremt vanskelig å kontrollere spredningen av japansk knotweed uten bruk av ugressmidler. Imidlertid kan vi svekke veksten av denne planten betydelig, ved å beskjære skuddene over overgangssonen mellom stammen og roten. Brett kutteskuddene på folie og tørk dem, og når de er helt tørre, vi kan brenne dem eller overføre dem til en komposter. Vi lagrer ikke de fjernede skuddene i komposten, fordi de kan inneholde rot- eller rhizomfragmenter.

Hvis vi bestemmer oss for å bruke et ugressmiddel, formuleringer som inneholder glyfosat vil være passende, som er best brukt på sensommeren og høsten. Det systemiske herbicidet vil bli absorbert av planten og når rotsystemet, der det vil forårsake den største ødeleggelsen.

La oss imidlertid ikke bli lurt. Bekjempe ugresset, som når høyden 2,5 m er ikke en enkel sak. Om våren vil nye skudd vises igjen og når de vokser mindre enn det 1 m, vi gjentar sprøytingen. Knotweed vil sprette tilbake, denne gangen skal skuddene imidlertid være svakere. Spray igjen på sensommeren eller høsten. Vi må forberede oss på det faktum at vi vil bruke syklisk sprøyting i tre til fem år.