Hagedreneringssystem

Hagedreneringssystem.

Når vann akkumuleres over et stort område av hagen, det er nødvendig å installere et passende avløpssystem, som gjør at overflødig vann kan renne bort. Et slikt system består av et nettverk av perforerte dreneringsrør lagt i grøfter i et lag med grus og sand, som er dekket med et geotekstil. Rør skal legges under bakkenivå – hvis dreneringen frøs om vinteren, det ville ikke fungere i løpet av de første tiningene, når det vanligvis trengs mest. Avstandene mellom rørene avhenger av jordtype, vanligvis på leirejord er de imidlertid arrangert på avstand 4,5 m, og på sandleir i det fjerne 7,5 m. Det oppsamlede vannet dreneres gjennom rør til en dreneringsgrøft eller et dreneringssystem for regnvann (vann må ikke slippes ut i kloakksystemet!).

Etterfylle grøftene, prøv å ikke blande sammen de enkelte lagene med jord, oppmerksom, slik at topplaget er på toppen igjen. Hvis et lite område av hagen må tømmes, den såkalte. Fransk drenering. Vi graver skyttergraver ca. 80 cm; i stedet for å legge dreneringsrør i dem, vi fyller dem med et lag med murstein eller pukk, som vi dekker med et lag med grus. Fyll resten av grøften med jord, huske, slik at matjorden er på toppen igjen. På flatt terreng skal grøfter graves med en liten skråning mot dreneringsgrøften eller en absorberende brønn. Brønnene kan være laget av betongringer gravd ned i bakken til et minimumsdyp 2 m. Nederst i brønnen legger vi et filterlag bestående av et lag med sand og grus, som vannet vil strømme fritt gjennom. Brønnen er i tillegg dekket med et deksel med en oksygenholdende peis.