Jordens surhet og alkalinitet

Jordens surhet og alkalinitet.

Gartnere bør legge stor vekt på jordens pH. Vi måler det på en skala fra 0 gjøre 14. Hvis pH-indikatoren er 7, midler, at reaksjonen er nøytral. En lavere pH indikerer en sur reaksjon, og høyere – alkalisk. De fleste planter foretrekker jord med en pH på 6,5-7, noen tåler imidlertid alkalisk jord, og det er slike, f.eks.. Rhododendroner, pierises eller blåbær, som trives best i jord med pH under 5,5.

Jordens surhet eller alkalitet er et resultat av mangel på visse mineraler og en overflod av andre. Kalkstein eller krittjord er alkalisk og rik på kalsium, ofte lite magnesium, lever i fosfor. Sur jord inneholder derimot vanligvis store mengder magnesium og aluminium. Nøytrale jordarter gir det beste miljøet for bakterievekst, som betyr, at nedbrytningen av organiske stoffer er den raskeste i dem, og tilførselen av næringsstoffer tilgjengelig for planter er større.

Alkalisk jordreaksjonsendring.

Det er mye bedre å justere planter til jord med en viss pH, enn å endre reaksjonen hennes, spesielt siden den nye reaksjonen vanligvis ikke kan opprettholdes permanent. Alkalisk jord blir ofte ansett som plagsom, og likevel er det mange arter av planter, som foretrekker slike jordarter. Hvis de er godt drenert, de er perfekte for å dyrke planter, hvis røtter ikke tåler vanntett jord. Hageeiere, der det er alkalisk jord, ser de perversivt lengselende på planter som foretrekker sure forhold, spesielt kameliaer og rododendroner. Den beste måten å tilfredsstille lignende krav er å dyrke disse plantene i beholdere med sur jord. Kameliaer og rododendroner kommer fra skogsmiljøer, beholderen må derfor settes på plass, der plantene ikke vil bli skadet av den harde solen. Vi kan også bygge en liten, en forhøyet seng fylt med sur jord og regelmessig berike den med passende kompost (helst fra skogskull). Det er også mulig å senke pH-nivået ved å tilsette svovel i mediet, Imidlertid har jeg aldri personlig prøvd denne metoden.

Testing av jordreaksjon:

• Vi kan lære ganske mye om jordens reaksjon, ser på naboens hager. Hvis vi merker mange sunne grønne rododendroner i dem, blanke blader, kan vi ganske trygt anta, at jorden vår er sur. Hvis det derimot er en mistenkelig mangel på planter som foretrekker sur jord i området, eller hvis de blåblomstrende hortensiaene blir rosa, det er jorda som sannsynligvis er basisk.

• Den eneste sikre måten å kontrollere pH i en jord er å kjøre en test. For dette formålet må vi kjøpe et pH-testsett for jord. Settet inneholder et prøverør fylt med løsning, som skifter farge når det blandes med jord. Fordi jordens pH-verdi har en tendens til å variere i hagen, for testing, bør flere prøver tas fra forskjellige steder i hagen. Ved å gjennomføre en test, vi kan spare en formue, hva vi unødvendig bruker på upassende planter.