Jordtyper

Jordtyper:

Jordtyper

Sandjord – Sandjord er granulært, partiklene deres holder seg ikke sammen, som betyr, at de tørker raskt og skyller næringsstoffene lett ut av dem. Sandjord har imidlertid ikke bare ulemper. De varmes raskt opp om våren, Løsne eller grave dem opp krever ingen anstrengelser. Behandlinger som forbedrer kvaliteten på sandjord vil primært bestå av intensiv organisk gjødsling. Det er ganske mange planter, som foretrekker løs passform, godt drenert jord, inkludert mange arter som er hjemmehørende i Middelhavet. Lavendel, timian eller rosmarin trives på sandjord mye bedre enn på tunge leirejord. Planter med lavere frostmotstand vil være mye lettere å overleve vinteren i mer tørr sandjord enn i tunge jordarter.

Sandjord – voksende tips:
• En god måte å holde vann i sandjord på er å dekke dem med mulch i form av grov grus eller steinkorn.. Vi begynner med å grave sengen og mate den med organisk gjødsel. Vi velger planter som er motstandsdyktige mot tørke for blomsterbedet. Vann dem sjenerøst og dekk dem med et tykt lag med mulch 8-10 cm.

Sandleirejord – Denne typen jord er mest etterspurt. Sandholdige leirejord har god lagringskapasitet for vann, moderat permeabilitet, de er moderat luftige og varmer godt opp. Vi bruker intensiv organisk gjødsling på sandjord, for å gi dem egenskaper som ligner på sandjordjordjord. Vi prøver å oppnå en lignende effekt, legge skarp grus til leirejord, forbedre porøsiteten, og derfor også permeabilitet.

Leirejord – Det er en tung jord, med en finkornet struktur. Den består av små, tett pakket partikler, med en høy andel flytbare deler. Dårlig porøsitet gjør, at denne jordsmonnet ikke er veldig permeabelt for vann og luft. Når det er vått, blir det veldig klebrig, og på solrike dager danner det et hardt skall på overflaten. Disse leirejordegenskapene er ansvarlige for den vanskelige dyrkingen. På den annen side er jorden fruktbar. Hvis vi forbedrer strukturen deres, vi får se, så mange planter, f.eks.. Roser, foretrekker dem fremfor dårlig sandjord. En påvist metode for å forbedre egenskapene til leirejord er å så planter for grønn gjødsel. Blå lupin gir en utmerket effekt, røttene løsner jorden under veksten. Så snart det begynner å blomstre, kutt den ned og grav den med jorden.

Leirejord – voksende tips:
• Hvis vi må navigere på våt leirejord, vi må helst sette et brett på det, spesielt når du arbeider på kanten av plenen.
• Noen planter i grønnsakshagen, f.eks.. Hvitløk, det er bedre å vokse på radliner. Jorda i radliner er mye mer gjennomtrengelig. I tillegg er derfor planterøttene høyere, over de kuleste (om vinteren og tidlig på våren) og det våteste jordlaget.
• Å tørke våt, tung leirejord et år før dyrkingen starter, er det verdt å dekke den med folie strukket på buede stenger. I sin tur vil folien spredt over det planlagte sengen beskytte jorden mot regn og varme den, samtidig som du sørger for lufttilgang.
• Jorddrenering er lettere, når rabatten ikke overstiger 1,2 m og ligger litt over bakkenivå.