Komposter

Alt organisk hageavfall som er lagret i en haug, spaltes over tid. Imidlertid under de rette forholdene – med riktig fuktighet og temperatur, i tillegg til å makulere materialet og blande det – nedbrytningsprosessen er mye raskere, og sluttproduktet er hagekompost. Kompost kan brukes som underlag i dyrking av containere, selv om det oftere brukes til å gjødsle jorden i hagen.

Ved å deponere hageavfall for å få kompost, vi skal ta vare på det, at det mest varierte materialet er tilgjengelig på lagerbunken eller i beholderen. Hvis vi har mye avfall, som vi ordner ordentlig i lag, vi vil absolutt få verdifull gjødsel. Et verdifullt materiale kan også lages av en liten mengde avfall, hvis vi blander dem ordentlig i beholderen.

Komposter

Hvis vi bestemmer oss for å legge avfall i en container, vi må ha en passende komposter. Kiedy odpadów ogrodowych jest sporo, den enkleste og billigste løsningen er å komprimere eller binde fire paller med ledning. En like god komposter kan være laget av trådnett strukket over fire stolper. Det er ganske mange små eller små komposter av tre eller plast tilgjengelig. Problemet med dem er dette, at jo mindre container, jo raskere fylles det med avfall, noe som gjør det vanskelig å oppnå riktig temperatur i den. Rotary composters fungerer bare i teorien - i praksis har de liten nytte, ligner komposter utstyrt med spesielle klaffer, designet for å tillate valg av materiale fra de nedre lagene.

Uansett, hvilken komposter vi til slutt vil velge, må være utstyrt med lokk. Ellers vil regnet kjøle ned det lagrede materialet og vaske bort verdifulle stoffer. Beste, hvis vi prøver å bygge en enkel baldakin selv, som vil beskytte komposten mot regn, samtidig som du gir lufttilgang – slik tilgang er nødvendig for å tørke materialet og sikre at nedbrytingsprosessen går riktig.