Avling rotasjon

Avling rotasjon.

Hvert år fører dyrking av samme art eller beslektede arter på samme sted til ensidig uttømming av næringsstoffer og reduksjon av utbyttet.. Dette fenomenet kalles jordutmattelse. Det ledsages ofte av intensivering av sykdommer som smitter planter som tilhører samme familie, og akkumulering av farlige skadedyr. For optimal bruk av jordoverflaten og en sunn og fruktbar avling, vi burde bruke avling, det vil si den rasjonelle artendringen, planlagt på forhånd i flere år. I praksis fungerer vekstskifte best på store områder, i feltavlinger. I en liten hage, der blomsterbedene ofte ligger ved siden av hverandre, å få riktig avling er mye vanskeligere. Likevel er det verdt å bruke, spesielt da, når grønnsaker dyrkes på forhøyede bed og vi ikke blander jord fra forskjellige bed.

Fire års vekstskifte

Bruk av vekstskifte krever at vi planlegger rekkefølgen av planter for et gitt dyrket område. For å oppnå de beste tømmerens resultater har vi et tilstrekkelig område), Vi deler området i fire separate deler, og vi bruker en fire-årig vekstrotasjon på hver av dem. Her er hvordan sekvensen av rotasjonsgrupper i en del av grønnsakshagen kan se ut:

Første året: før såing av belgfrukter (gruppe 1) berike jorden med gjødsel og en liten mengde mineralgjødsel. Etter høsting påfører vi gjødsel og mineralgjødsel igjen.

Gruppe 1: belgfrukter – ert, bønne, bredbønne, Soya, linse.

Andre år: vi sår / planter pærer (gruppe 2). Etter høsting gjødsles jorden med moden kompost og en mineralgjødsel som er egnet for rotplanter.

Gruppe 2: løk – løk, Hvitløk, til.

Tredje året: dyrking av rotvekster (gruppe 3). Gjødsle jorden med gjødsel og mineralgjødsel etter høsting.

Gruppe 3: rot og nattskygge – gulrot, seler, persille, burak, scorzonera, pasternak, tomat, pepper, bjørnebær.

Fjerde år: dyrking av korsblomstrende planter (gruppe 4).

Gruppe 4: korsblomst – kål, blomkål, kål, brokkoli, brukselka, reddik, turnips, brukiew, kalarepa.

Hvis overflaten på hagen gjør det umulig å bruke en fireårig vekstrotasjon, Vi kan kombinere pærer og rotvekster i en vekstrotasjonsgruppe og bruke en treårssyklus.

Flerårige avlinger

• Noen gartnere lager et eget hageområde for flerårige avlinger. Personlig foretrekker jeg imidlertid å dyrke slike planter blant andre felt (Jeg gjør det samme med fruktbusk).

Koordinere dyrking

• En annen metode for rotasjon er den såkalte. koordinere dyrking, som innebærer samtidig dyrking av forskjellige plantearter i samme felt. Denne løsningen er verdt å vurdere, spesielt i små hager. På en seng kan vi samtidig dyrke f.eks.. gulrot som hovedavling og reddik som mellomavling. Viktig, at fangstavlingen har rask vekst og høstes, før den blir overskygget av hovedavlingen.