Pad – Multiflower rose – Rosa multiflora

Multiflower rose - Rosa multiflora Thunb. Nylig har den fått stor popularitet og har funnet bred anvendelse. Som den ville rosen - den kommer i mange forskjellige typer, ofte varierende i vekststyrke, motstand mot frost og lang levetid. Det er denne overflod av former som har forårsaket, at flerblomstrosen ble undervurdert i lang tid; ofte funnet typer av liten verdi (kanskje til og med plantene til klatreroser) og ble raskt glemt. Begynnelsen av karrieren hennes som grunnstamme dateres tilbake til syttitallet i forrige århundre; den ble allerede brukt i noen tyske barnehager på den tiden, men sannsynligvis i lite verdifulle typer, siden meninger om henne fra den perioden er veldig tilbakeholdne. Snart måtte det imidlertid finnes verdifulle former for flerblomstrosen, fordi det allerede før første verdenskrig var stor interesse for det i Sentral-Europa. På 1920-tallet var det allerede R.. multiflora vellykket brukt i et bredt spekter i mange tyske og luxembourgske barnehager og ansett som en utmerket grunnstamme for bukett og klatreroser, som hun er nært beslektet med. Rosene til disse rasene vokser sterkere på den enn på den ville rosen, ha et stort og grunt rotsystem, blomstre ikke verre enn på R.. canina og er fornøyd med mer beskjedne jordforhold; på den annen side har de høyere krav til fuktighet.

Mange fremragende fagpersoner (Tantau, Kordes, Rathlef, Kache, Kriissmann) indikerer tydelig, at R.. multiflora skal bare brukes til relaterte roser, så bukett og klatring, som det er en bedre grunnstamme for enn vill rose. Imidlertid advarer de mot å bruke den under storblomstrede roser, som det ikke er en fullverdig vaskemaskin for, fordi buskene podet på den har kort levetid og gir mindre fargede blomster, spesielt i tørketider. Denne innsigelsen ble reflektert i den offisielle anbefalingen fra Vesttyske barnehageforening (Bund Deutscher Baumschulen), som han befaler, at storblomstrede roser spiret på R.. multiflora var tydelig merket med grunnstammen, fordi de har begrenset verdi.

Større vekstkraft enn villrose, mye høyere utbytte i avling av avskårne blomster i tillegg til grunt og rikelig rotsystem - og derfor ekstremt verdifulle egenskaper - får noen av produsentene til å prøve å bruke den til varianter av tehybrider i drivhusdyrking. Den begrensede levetiden er ikke en så stor ulempe i denne kultiveringen som i feltdyrking, gdyż ze względów ekonomicznych produkcja pod szkłem musi być nastawiona na silną i szybką (Om 5 år) utnyttelse av busker. Også den svakere fargen spiller ikke en stor rolle her. Derfor søker du etter typene multiflorøs frodig rose, sunn vekst, lever godt med tehybrider i en periode på minst 5 år, kan ha stor betydning for intensivering av drivhusdyrking.

Verdien av R blir imidlertid ikke stilt spørsmål ved. multiflora som grunnlag for bukettroser dyrket under glass. Dette gjelder spesielt for potteoppdrett, der bruken av denne puten, om nødvendig, muliggjør en meget betydelig reduksjon av forberedelsesperioden for busker for å tvinge. Egnethet for pottebruk er også forbundet med overflod, men det grunne rotsystemet til denne rosen.