Bøkemår – Tirsdag foina

Bøkemår – Tirsdag foina

Bøkemår, akkurat som skogen, er ønsket for pels. Utover de britiske øyer og Skandinavia lever bøkemarter over hele Europa, så vel som på øyene i Middelhavet, i Lilleasia og Sentral-Asia. Det ser ut som en skogsmår, det skiller seg bare i detaljer: torso og føtter er kortere, det er tyngre og mer massivt (1). Kastanjepelsen hennes er ikke akkurat den samme nyansen. Flekken under nakken er hvit, men større og ender ikke skarpt som i en furumard (2), men det går helt til forbenene (3). I tillegg på bøkemårten (4), i motsetning til furumarten (5), fotpute er ikke hårete, og glatt og fleksibel. Dette kan sees tydelig på sporene i snø eller gjørme. Fem-finger marten fotavtrykk er uskarpt, bøkemår - veldig uttalt. De to martentrærne er også forskjellige i halelengden: mårhale (4) den er kortere enn furumården (5). Endelig, bøkemar og furumar lever ikke i samme habitat. Fyrmarter foretrekker skogkledde områder, mens bøkemarten holder seg nær menneskelige bosetninger, som kanskje ligner steinene hennes, som er hennes favoritthabitater.

Bøkemarten mates på samme måte som furumarten. Den jakter fugler og små virveldyr, og supplerer kjøttmat med insekter, egg og blåbær. Det er imidlertid forskjeller i sammensetningen av maten: Bøkemar spiser hovedsakelig dyr, som han fanger i steinete bakker og i bakgårder. Det eliminerer mange små gnagere, som felt- og skogmus, men det kan også forårsake betydelig skade på fjørfe og fjærviltbruk. Bøkemar reproduserer på samme måte som furumar. Befruktede egg tar litt tid å utvikle seg videre, slik at embryoet begynner å utvikle seg i livmoren først på slutten av året. Beskyttede arter.