Vessel – Mustela nivalis

Vessel – Mustela nivalis

Vesler tilhører denne gruppen av martens, som en gang ble trodd (og noen ganger blir det trodd ut) for skadedyret. det er sant, at vesen ofte angriper lite fjærvilt, som patroner og fasaner og små pattedyr, som unge kaniner og hare. Imidlertid kompenseres disse små skadene ved ødeleggelse av et stort antall gnagere, som mus, gopher og hamstere. Vesler er perfekt tilpasset for å fange denne typen byttedyr. Takket være den serpentine torsoen og de korte bena klarer den å presse seg inn i hvert mushull. De små ofrene har ingen sjanse for å unnslippe, når de blir fanget i tellekjevene 34 skarpe tenner. Maten består av 83% fra gnagere, w 5% med fugler, w 4% med reptiler og frosker og v 8% fra insekter og egg og mellomstore pattedyr. Weasel er aktiv om natten. På jakt etter mat, som jeg trenger fra 20 gjøre 40 g per dag, blir 1,5 gjøre 2,5 km.

Vessel tilpasser seg alle typer miljøer, fra slettene til de største høydene. Det forekommer i Europa (unntatt Irland), i Asia og sørvest for Afrika. Den legger seg i kratt, hekker, i kratt i utkanten av en skog eller åker, og til og med i store hager eller gårdsplasser.

Vesler beveger seg i sprang på 15-50 cm, og etterlater et spor som ligner på sporene til andre martens. Fremre potetrykk er 1,5-2 cm lange, og bakbeina er litt kortere (4).

Vessel den er 5-9 cm kortere enn en hermelin. Hannen er større enn hunnen med en tredjedel, og det ville være vanskelig å skille den fra hunnhinnen hvis ikke det var for dette, at slutten på halen er svart hele året. På de fleste områder, som den oppstår på, det er individer med en kastanje-kanelrygg og en hvit mage, både om sommeren og om vinteren (1). Overgangen mellom de to fargene er ikke så klar som i hermelin, men heller flytende og slags lacy. Vesler som bor i nord, gjør pelsen perfekt hvit om vinteren (2), inkludert halen.

Om våren og høsten er overgangskjolen flerfarget (3). I noen land blir det skutt eller fanget veksler. Beskyttede arter.