Estetikk i bygningsfasaden

Estetikk i bygningsfasaden

Windows, portfenetri, balkonger og loggier er arrangert på fasaden til bygningen ved skjæringspunktene mellom rutenettene i komposisjonsoppsettet, skape arkitektoniske rytmer.

Når man diskuterer rytmene på fasadene til boligbygninger, bør man ta hensyn til rytmene knyttet til overflatene til disse fasadene. De påvirker den arkitektoniske rytmen 4 faktorer:

• formål og funksjonell utforming av bygningen,

• tilrettelegging av vegger, poler, tak,

• mursteinordning, hule murstein, prefabrikkerte, tilrettelegging av veggkonstruksjoner, vinduer, balkonger, loggii,

• former av elementene ovenfor, dekorative elementer, fargeløsning, tilrettelegging av vindusåpninger, balkonger, loggii – de kan danne faste eller uregelmessige rytmer.

Punktene som bestemmer arrangementet av elementene ovenfor kan plasseres på et rektangulært eller diagonalt rutenettsystem. Rytmer av dekorative elementer, gips divisjoner fakturaer, stein, keramikk, den rytmiske sammensetningen av fasadefargene - de skaper fasadens karakter.

Fargesammensetningen til rytme- og høydesystemelementene skal være relatert til funksjonene til disse elementene, understreker sterkt karakteren til den utformede fasaden, sammen med de forekommende lineære inndelingene, vindusoppsett, balkonger og loggier.

Lesbarheten til rytmen oppnås ved riktig antall elementer; for mange av dem forstyrrer rytmen. Dimensjonene til elementene skal også være riktig valgt - rytme av små dekorative elementer, brukt på et stort fly, det kan uskarpe rytmenes renhet. Det anbefales å understreke rytmen til konstruksjonen av loggiaens sidevegger med farge eller tekstur, skodder, ganen til balkongplatene. Når det gjelder fasadens fargeløsninger, bør lyse farger foretrekkes. Fargen og teksturens differensiering av vertikale og horisontale striper vil fremheve bygningens funksjonelle egenskaper, fremheve trapper, utforming av boligseksjoner. Forsterkning, Regelmessig arrangerte beholdere med blomster kan brukes til å understreke rytmen. Alle de nevnte og oppfylte løsningene har en avgjørende innflytelse på bygningens visuelle utseende, gate, bosetninger.