Utvalg av stauder – kunst av komposisjon

Utvalg av stauder – kunst av komposisjon. Leker med farger, form og størrelse.

Mange stauder vokser så fort, at det etter noen år krever deling og nyplanting. Så vi har en flott mulighet til å prøve ut nye, interessante plantekombinasjoner.

Geranium og rododendron blomstrer voldsomt i hele mai.

Aksamitne, de utrolig lyse blomstene av fulle pioner ser spesielt dekorative ut ved siden av de små azaleaene.

Funkies har veldig dekorative blader. De er egnet for halvskyggede steder. De ser flotte ut ved siden av søtkjøttet.

Epimedium (foran) og Kokoryczka føles bra i delvis skygge. Som innfødte ville stauder trenger de knapt pleie.

Hver gartner er lykkelig, når noe stadig blomstrer i hagen hans og alt vokser fantastisk. Det blir imidlertid for mye med tiden – de største staudene må deles og plantes på nytt, slik at de ikke kveler andre planter helt. Den beste måten å håndtere de nye plantene som er oppnådd på denne måten, ville være å plante dem i de nyetablerte sengene. Kanskje det er verdt å kombinere dem med gress, busker eller andre stauder – i kontrasterende farger eller tvert imot, med harmoniserte farger. Mange vakre voksende stauder har lave substratbehov. Du kan plante dem hvor som helst – ikke bare i eksisterende senger, men også i kantene av sengene plantet med busker, på en plenbit foran gjerdet eller i den utvidede kanten av dammen, så langt gjengrodd av gress. Naturligvis er det så mange måter å designe en rabatt på, hvor mange plantearter. Imidlertid kan de alle bli kokt ned til noen få grunnleggende prinsipper: vi kombinerer planter med en kontrastfarge eller planter med harmoniserte farger, vi understreker forskjellene i deres former, slik som blad- eller blomstørrelse og plantehøyde. Du kan også kombinere forskjellige plantearter side om side, ved å kombinere stauder med gress, for eksempel, busker, bulbous planter eller med sommerblomster. Hovedtingen, å lage ett element både etter farge, og formen på bladene, dominerte den hele gruppen av planter, og dermed bestemme karakteren. En kombinasjon av for mange ganske forskjellige planter ser generelt ikke bra ut.

Fargerike vårforslag. Sibiriske pærer, narcyzy, Hyasinter er utsmykningen til det flerårige blomsterbedet da, når bare de første bladene fra andre planter kommer ut av bakken. Om våren har de alle rabattene for seg selv, seinere, når de mister skjønnheten, vil bli dekket med frodig voksende stauder.

Fargerike plantesammensetninger, nøye planlagt.

Stauder og sommerblomster. En seng designet på en slik måte krever en grunnleggende "struktur" av stauder, helst med lignende former og farger. Sommerblomster som skifter hvert år gjør blomsterbedet mer variert. Takket være dem kan du spille uendelig og prøve ut nye kombinasjoner av farger og former om og om igjen. Sommerblomster spesielt anbefalt for flerårige senger er: kleskode (rosa, hvit), czarnuszka (lavendel), kysten smagliczka (Fiolett, Hvit), rudbekia (gul, rød), gailardia (gul, oransje), fingerbøl, salvie (rød, Fiolett), mallow (rosa, Hvit), kosmos (lilla, rosa, hvit), gulblomst (lavendel, Hvit), dekorativ tobakk (rosa, hvit), fløyel (gul, oransje), werbena (mørk rosa, Hvit), zinnia (rosa, Hvit).

Stauder og gress. I slike kombinasjoner blir forholdene omvendt: gress danner et rolig element, kobler forskjellige, sterkt blomstrende stauder. Fordi mye gress krever at det er tørt, dårlig underlag, de bør heller kombineres med stauder for steinhager, godt tåler tørre overflater. De kan for eksempel være en steingull, gul kamille, du forgyler (Chrysopsis), hageklokke, pyretrum, en nellike av kort. geranium, stjernen, len, sasanka, steinete, rojnik murowy, sedum, speedwell.

Stauder og rododendroner. Alle stauder som liker løs kan plantes i slike bed, surt medium – tawułka, en kran, piknik (Smilacina), thiarella, hjerter. Rabatten ser den vakreste ut, hvor stauder plantet foran rododendroner dekker overflaten av underlaget fullstendig.

Blader og blomster – den lilla speedwell skinner foran den fløyelsagtige, grå skjærsilden (til venstre). Squill, funkie (nede) og hyasinter i et runianka-teppe skaper en uvanlig og interessant kombinasjon.

Fargekontraster: lilla salvie foran gul gullfisk (Asfodelinje) eller en holme med sommeraster i et hav av gylden gul rudbeckia ser rik og utsmykket ut, at begge intense farger ikke vises i samme mengde.

Vill stauder gjør plenen til en flerfarget, blomstrende eng.

Blomsteng de siste årene har det blitt veldig fasjonabelt, fordi det ser bra ut, ikke krever mye pleie. Ofte må det imidlertid gå flere år, før flerfargede blomster vokser blant gresset. Ventetiden for den endelige effekten kan forkortes, ved å plante grupper av ville stauder blant gresset. De er perfekte for dette, f.eks.. forgylling, geranium, brytere, rød og hvit groyne Centrantus.