Kreativita sojky nemá hraníc

sojkaKoncom septembra zažíva kolónia sojok zemetrasenie. Vtáky pochádzajú zo všetkých strán. Každý nesie hrdlo potom 12 žalude, niekoľko sa ich ešte môže zmestiť do zobáka. Pravidelnú trasu pokrývajú desiatkykrát denne, od východu do západu slnka, takmer štyri týždne. Počas tejto doby je sojka schopná umiestniť sa blízko hniezda dokonca až do 10 tisíc žaluďov. Každý z nich v inej schránke! Pri takýchto zásobách nie je zima pre sojky hrozbou.

Takýto let je riskantný pre život. Je to preto, že sojky sú úbohí letci a v prípade stretnutia s jastrabom alebo vrabcom na otvorenom priestranstve nemajú šancu. Preto si tam stavajú iba hniezda, kde sú schopní sa schovať: v lese.

Jaysova vynaliezavosť pri skrývaní zimných zásob je obrovská. Skrývajú ich podľa určitého vzoru. Napr: jeden soj schováva svoje zásoby 60 centimetrov západne od veľkého duba, jej suseda – meter východne od tohto miesta. Ich plán skryť zásoby na zimu je pre jays ťažký! Preto spravidla nachádzajú svoje poklady bez väčších problémov pod vrstvou snehu. Mnoho žaluďov však zostáva v zemi až do jari. To nie je náhoda: mladé výhonky, ktoré sa z nich vyvinú, sú koniec koncov veľkou pochúťkou pre kurčatá.

Raz na jar som to objavil, že sojky si vybrali pre svoju zimnú špajzu miesto pod veľkým dubom rastúcim v mojej domácej záhrade. Bolo to blízko, že by mi pod oknami vyrástol pravý dubový les!