Borsuk – Meles meles

Borsuk – Meles meles

Jazvec nevyzerá ako kuna. Dalo by sa povedať, že ide o prechodnú formu od kún k medveďom. Jeho pomalý a mohutný vzhľad a spôsob chôdze ho robia, že jazvec vyzerá ako malý medveď. Jeho stopa pre päť prstov je dlhá 7-10 cm (3). Jazvec sa nachádza v celej Európe s výnimkou Škandinávie a na Kréte a v Malej Ázii, odkiaľ sa dostane na Ďaleký východ. Žije v zalesnených stepiach, voľba najmä zarastených svahov, kde svojimi silnými pazúrmi kope hlboké nory. Je to labyrint pretínajúcich sa chodieb presahujúcich dĺžku 10 idem dole do 5 m. Takáto priestranná nora má veľa vchodov a je čistá, na rozdiel od líščích nôr, v ktorej sú zvyšky jedla. Jazvečí brloh je doplnený priestranným, slepá komora poslaná trávou, mach a lístie. Tvoj trus (4), sivé a predĺžené (6—8 cm na dĺžku a 2 cm hrubé) jazvec leží v jamke vykopanej na tento účel blízko nory.

Borsuk je všežravý. Živí sa malými stavovcami, hmyz, bobule a korene. Veľmi mu záleží na jeho srsti, ktorú čistí a češe pazúrmi a zubami. Jazveci si navzájom poskytujú aj služby (2), ktorá okrem základnej funkcie vyjadruje aj sociálne vzťahy medzi jednotlivcami, a tiež sa upokojí, pretože táto akcia sa považuje za priateľský reflex pri stretnutí s dvoma jazvecami. Jazvece sú spoločenský druh. Loví sa individuálne.

Telesná hmotnosť jazveca je od 10 robiť 16 kg, ale na jeseň, pred zimovaním, niektorí muži dokonca vážia až 20 kg. Jazvec má sivočierny plášť a charakteristickú čierno-bielu masku (1). Dĺžka vrátane chvosta je 80-100 cm. Na spodnej časti krátkeho chvosta (15—19 cm) je tu vývod pre vonné žľazy. Jazvečie výlučky označujú ich územie, ale tiež sa používa na vzájomné spoznávanie sa v teple, ktorá sa vyskytuje v júli a auguste. Doba nástupu tepla sa však líši v závislosti od miesta existencie. V niektorých regiónoch to môže začať v januári, a v ďalších sa to môže skončiť v októbri. Tehotenstvo sa môže alebo nemusí predĺžiť v závislosti od obdobia oplodnenia. V marci alebo apríli samica rodí 2 robiť 5 šteniatka, slepý a pokrytý riedkymi bielymi vlasmi, ktorú kŕmi mliekom cca 3 mesiacov. Mladý borsuki zacnu vidiet po mesiaci, a na konci leta prejavujú určitú samostatnosť. Nie zriedka však zimujú so svojou matkou. Druhy zveri.