Hermelín – Mustela erminea

Hermelín – Mustela erminea

Keď sa hlodavce premnožia a premenia polia a lúky na veľké bludisko podzemných chodieb, ich prirodzení nepriatelia sa okamžite objavia. Po takomto teréne začínajú stúpať káňatá a poštolky. Zhromažďujú sa aj volavky a bociany. V noci končí mnoho myší svoj život v pazúroch nočných vtákov alebo medzi klami líšok. Pahorky zeme svedčia o ich nočných návštevách v myších kolóniách ráno. Hermelín je tiež ničiteľom hlodavcov. Žije po celej Európe, okrem stredomorskej oblasti, v severnej Ázii a Severnej Amerike. Nachádza sa hlavne na rovinách a kopcoch; v horách môže dosiahnuť výšky 2000 m. Živí sa hlavne hlodavcami, za priaznivých podmienok uloví mladé zajace, žerie však aj žaby, jašterice, slimáky a hmyz. Hermelín, ako iné kuna, reprodukujú sa v dvoch pevne stanovených obdobiach. najprv, je február alebo marec; vajíčko, potom sa embryo vyvíja normálne a samica rodí po 8 - 10 týždňoch tehotenstva. Druhé obdobie párenia nastáva v júli a auguste. V tomto prípade zostáva embryo v maternici latentné. Samice sú tehotné deväť mesiacov a rodia 4 robiť 7 mladých ľudí takmer súčasne s prvou skupinou, t.j.. od apríla do júna. O vrh sa stará aj samec.

Hermelín (1) je dlhý 30-41 cm vrátane chvosta (3—12 cm). Jeho telesná hmotnosť je 125 - 350 g. Ženy sú asi o tretinu menšie a ľahšie ako muži. Letné šaty ermine sú na zadnej strane škoricovej farby, na bruchu takmer biela. Koniec chvosta je vždy čierny, bez ohľadu na farbu šiat. Zimné, keď srsť hranostaja zbelie, koniec chvosta, oči a ústa zostávajú čierne (2). Hermelín sa pohybuje v skokoch rôznych dĺžok, zadné labky vždy umiestnite do stopy po predných labkách. Po jeho chôdzi po snehu môžete vidieť stopu rovnomerných stôp, ktoré zostali vo vzdialenosti 20 - 70 cm od seba (3). Potlače prednej labky majú 2 cm na dĺžku a 1,5 cm široké, zadné nohy, resp 3,5 i 1,3 cm (4).

V mnohých krajinách sú hermelíny zastrelené alebo uväznené kvôli svojej vzácnej kožušine.

Chránené druhy.