Kuna buková – Utorok foina

Kuna buková – Utorok foina

Kuna buková, presne ako ten lesný, je hľadaný pre kožušinu. Okrem Britských ostrovov a Škandinávie žije kuna buková po celej Európe, ako aj na ostrovoch Stredozemného mora, v Malej Ázii a strednej Ázii. Vyzerá to ako lesná kuna, líši sa len v detailoch: trup a chodidlá sú kratšie, je objemnejšia a masívnejšia (1). Jej gaštanová kožušina nie je úplne rovnakého odtieňa. Škvrna pod krkom je biela, ale väčší a nekončí ostro ako kuna borovica (2), ale ide až k predným končatinám (3). Navyše pri kuna buka (4), na rozdiel od kuny borovice (5), labky nie sú chlpaté, a hladké a pružné. Je to dobre vidieť na tratiach v snehu alebo v blate. Stopa kuny piatich prstov je rozmazaná, kuna buková - veľmi výrazná. Dva stromy kuny sa líšia aj dĺžkou chvosta: kuna chvost (4) je kratšia ako kuna borovica (5). Nakoniec, kuna buková a kuna borovica nežijú na rovnakom stanovišti. Kuna borovica uprednostňuje zalesnené oblasti, zatiaľ čo kuna buková sa zdržuje v blízkosti ľudských sídiel, ktoré možno pripomínajú jej skaly, ktoré sú jej obľúbenými biotopmi.

Kuna buková sa živí rovnako ako kuna borovica. Loví vtáky a drobné stavovce, pričom si mäsovú potravu dopĺňa hmyzom, vajcia a čučoriedky. Existujú však rozdiely v zložení potravy: Kuna buková žerie hlavne zvieratá, ktoré chytá na skalnatých svahoch a na dvoroch. Eliminuje množstvo malých hlodavcov, ako poľné a lesné myši, ale môže to tiež spôsobiť značné škody na chovoch hydiny a pernatej zveri. Kuna buková sa množí rovnako ako kuna borovica. Oplodnené vajíčka sa nejaký čas vyvíjajú, aby sa embryo začalo vyvíjať v maternici až na konci roka. Chránené druhy.