Kuna – Utorok utorok

Kuna – Utorok utorok

Kunaceae sa vyznačujú veľkou flexibilitou a mobilitou. Majú krátke labky, dlhé a pružné telo, vďaka čomu môžu vyliezť a zasunúť sa do priehlbiny alebo diery. Kuny sú stredne veľkými zástupcami kuny. Žijú v malom počte po celej Európe, okrem Španielska a Veľkej Británie, kde sú dnes už takmer vyhynuté. Kuna borovica sa vyskytuje aj na západnej Sibíri a na Kaukaze, v Malej Ázii a v Iráne. Ako lesný mäsožravec sa nepúšťa do otvorených oblastí alebo do blízkosti ľudských sídiel.

Ak sa v snehu objaví línia stôp vo forme párov stôp, umiestnená v pravidelných intervaloch vedľa seba, a ak sú tieto stopy cca. 4,5 cm koniec pri päte stromu, môžeš si byť istý, že kuna prešla touto cestou. Všetky kuny sa pohybujú v snehu malými skokmi, zadné labky sú umiestnené presne v odtlačkoch predných labiek (3). Kuna loví v oblasti od 5 robiť 20 km². Je popretkávaná cestičkami, ktoré kuna označuje svojou vôňou. Každú noc tieto cesty vedie 3 až 7 km. Cez deň odpočíva v dutinách stromov alebo v hniezdach veveričiek, kde niekedy drží zásoby jedla.

Obdobie párenia kuny je v júli a auguste. Po tehotenstve, predĺžená kvôli neskoršej implantácii embrya (236—274 dní), samica rodí v apríli alebo máji 1 robiť 6 mladý. U samíc neoplodnených v lete sa horúčava vyskytuje vo februári alebo v marci nasledujúceho roku. Po oplodnení je v tomto období tehotenstvo oveľa kratšie.

Dospela pretože (1) je dlhý 40-53 cm. Dĺžka jeho nadýchaného chvosta je 23-28 cm, a telesnej hmotnosti od 0,8 robiť 1,6 kg. Je to silné, lesklá kožušina je hnedá, ozdobený žltkastou bradou, jasne viditeľné, škvrna, končiac pri hrudi. Kuna dovedna lezie po stromoch vďaka ostrým pazúrom a chlpatým podrážkam. Prenasledovanie koristi, napr.. veverička, vykonáva skoky dlhé 3–4 m, presun z pobočky do pobočky. Na chodníkoch nájdete čierny trus, pretiahnuté a skrútené do lana (2). Na konci leta obsahujú veľké množstvo zvyškov lesného ovocia. V Poľsku je povolené loviť iba strelné zbrane. Druhy zveri.