Lasica – Mustela nivalis

Lasica – Mustela nivalis

Do tejto skupiny kún patria lasice, ktorej sa kedysi verilo (a niekedy sa tomu verí) pre škodcu. je to pravda, že lasica často útočí na malú operenú hru, ako jarabice a bažanty a malé cicavce, ako mladí zajace a zajace. Tieto malé škody sú však kompenzované zničením veľkého množstva hlodavcov, ako myši, gopher a škrečky. Lasice sú dokonale prispôsobené na chytanie tohto druhu koristi. Vďaka hadovitému trupu a krátkym nohám sa ho podarí vtesnať do každej dierky pre myš. Jeho malé obete nemajú šancu uniknúť, keď sú zachytené v počítacích čeľustiach 34 ostré zuby. Jeho jedlo sa skladá z 83% od hlodavcov, w 5% s vtákmi, w 4% s plazmi a žabami a v 8% z hmyzu a vajec a stredne veľkých cicavcov. Lasica je aktívna v noci. Pri hľadaní potravy, od ktorého potrebujem 20 robiť 40 g za deň, zostáva 1,5 robiť 2,5 km.

Lasica prispôsobí sa akémukoľvek typu prostredia, z rovín do najväčších výšok. Vyskytuje sa v Európe (okrem Írska), v Ázii a na juhozápade Afriky. Usadí sa v húštinách, živé ploty, v húštinách na okraji lesa alebo poľa, a dokonca aj vo veľkých záhradách alebo na farmárskych dvoroch.

Lasice sa pohybujú skokom 15 - 50 cm a zanechávajú po sebe stopu podobnú stopám iných kún. Odtlačky predných labiek sú dlhé 1,5-2 cm, a zadné končatiny sú o niečo kratšie (4).

Lasica je o 5 - 9 cm kratšia ako hranostaj. Samec je o tretinu väčší ako samica a bolo by ťažké ho odlíšiť od ženského hranostaja, ak by to nebolo kvôli tomu, že konček jej chvosta je celý rok čierny. Vo väčšine oblastí, na ktorom sa vyskytuje, existujú jedince s gaštanovo-škoricovým chrbtom a bielym bruchom, aj v lete aj v zime (1). Prechod medzi týmito dvoma farbami nie je taký jasný ako u hranostaja, ale skôr plynulé a akési čipkované. Lasice žijúce na severe zafarbujú v zime srsť dokonale bielou (2), vrátane chvosta.

Na jar a na jeseň je ich prechodový plášť rôznofarebný (3). V niektorých krajinách sú lasice zastrelené alebo uväznené. Chránené druhy.