Zbabelec – Putorius putorius

Zbabelec – Putorius putorius

Všetky cicavce majú vonné žľazy. Sú umiestnené na rôznych miestach tela. Mnoho druhov sa orientuje predovšetkým podľa čuchu a používa výlučky z týchto žliaz ako prostriedok komunikácie. Nechajú to na kameňoch, na zemi, na kmeňoch stromov a konároch, čím sa vymedzila oblasť ich existencie. Ak ktorýkoľvek votrelec prekročí túto hranicu, vystavuje sa riziku útoku. Dôležitú úlohu v období párenia majú aj pachové žľazy, v párovaní alebo ešte viac ako obranné opatrenie, odradiť každého agresora. Je to obranné zariadenie, vyplývajúce zo sekundárneho vývoja, u zbabelca je to veľmi významné. Pomocou svojich análnych žliaz odplaší súpera. Prenasledovaný psom alebo líškou posype svoje okolie nečistým výbojom, čo mu umožňuje takmer okamžite sa vyhnúť tesákom svojich prenasledovateľov. Zbabelec žije na rovinách a v horách, na poliach a v lesoch, a často blízko ľudských sídiel. Má rád blízkosť vody. Vyskytuje sa vo veľkých častiach Európy. Na východe je hranicou jeho výskytu Volga, Don i pasmo Uralu. Nie je prítomný v Írsku, na severe Škandinávie, na pobreží Jadranského mora a na juhu Balkánu. V Afrike sa nachádza na severozápade Maroka.

Zbabelec živia sa plazmi, žaby a hmyz a malé stavovce, často útočí na malú hru. Preto, ale aj za krásnu kožušinu, je zastrelený alebo uväznený v niektorých krajinách. V Poľsku môžu poľovať iba strelné zbrane.

O prítomnosti zbabelca (1) svedčia odtlačky jeho labiek a trusu piatimi prstami (6—8 cm na dĺžku a 12 mm hrúbky) skrútený do lana (3). Stopa prednej labky má rozmery 2 na 3,5 cm, zadný - 4 na 4,5 cm (4).

Stepný zbabelec (Putorius eversmanni) (2) má čiernu a žltkastú srsť. Pohybuje sa pomaly na západ od zalesnených stepí juhovýchodnej Európy, ktoré obýva. Je to druh vyskytujúci sa hlavne na poliach.

Oba druhy sa množia rovnako. Doba párenia je od marca do apríla, ale niekedy to trvá až do júna.

Samica po 40-43 dňoch gravidity privádza na svet mláďatá medzi aprílom a augustom v podzemnom úkryte. Podstielku tvoria 4 až 9 mláďat, ktoré sa začnú objavovať po 28-36 dňoch. Mladí zbabelci sa stanú dospelými a reprodukčnými po deviatich mesiacoch. Oba tieto druhy sa množia rovnako.

Druhy zveri.